Американското разузнаване: Русия стои зад дезинформацията срещу Джо Байдън

Американското разузнаване предостави на законодателите и президентските кампании информация, че Русия стои зад разпространението на дезинформация срещу предполагаемия кандидат на демократите Джо Байдън. Това съобщава Си Ен Ен по данни на източници, запознати с проблема.

Въпреки факта, че както много републиканци, така и демократи вярват, че Русия ще се опита да се намеси в предстоящите президентски избори в Съединените щати, партиите не са съгласни с информацията на разузнаването за намеренията на Москва, пише Си Ен Ен.

"Разузнавателните служби стигнаха до много сериозни изводи за това, което руснаците замислят и кой действа от тяхно име", заяви на 6 август сенаторът на демократите Крис Мърфи. "В получената от мен информация няма съмнение относно намеренията на руснаците, какви слухове прокарват и с помощта на какви хора", добави той.

Републиканците, от своя страна, твърдят, че данните на разузнаването представляват стремежа на Москва да всее раздор на изборите в САЩ и са само част от по-широк спектър от чуждестранни намеси, които американското разузнаване проследява от други страни, включително Китай и Иран.

„Ясно е, че чуждестранните правителства искат да нарушат нашите избори. Че иранците и китайците не харесват много президента на САЩ Доналд Тръмп", заяви републиканският сенатор Линдзи Греъм, попитан за намеренията на Русия. "Главното е, че те играят в задния ни двор - и това е основният извод", завърши той.

Според Си Ен Ен някои законодатели са заявили, че информацията, предоставена на последните брифинги предполага, че чуждестранни правителства се опитват да помогнат на конкретни кандидати. Републиканците възразиха, когато бяха попитани дали виждат доказателства, че Русия помага на Тръмп. /БГНЕС