Голям американски инвеститор ще строи луксозен туристически комплекс до ГКПП "Капитан Андреево"

Голям американски инвеститор ще вложи близо 300 млн. лева в голям туристически развлекателен комплекс, съобщиха от Община Свиленград. Той ще е разположен на терен от 143 дка, непосредствено след ГКПП "Капитан Андреево", до автомагистрала "Марица". Луксозният комплекс ще включва голям хотел, игрални зали, SPA център, басейн, два ресторанта, търговски площи.

Българският представител на американския фонд - "БиСи Индъстрис" ЕООД, тази седмица получи строително разрешение от общината и започна строителството. Дружеството внесе в общинския бюджет 396 000 лева данък за придобиване на имущество и още 36 000 лева такса за одобрение на инвестиционен проект, допълниха от пресслужбата на кметството.

Комплексът е с разгъната застроена площ от 61 000 кв.м. Хотелът ще бъде вторият по големина в България с 624 стаи и леглова база от 1248 места. Ще се състои от два 9-етажни корпуса, високи по 28 метра. Планираните работни места са минимум 780 броя, обясниха още от кметството.

Свиленград е избран от американските инвеститори след обстойно икономическо проучване от независима английска консултантска фирма, съобщи главният архитект на общината Анастас Карчев. Анализаторите са посочили Свиленград като най-доброто място за инвестиции. Отчетени са добрата инфраструктура, действащите общи устройствени планове на града и общината и близостта с 20-милионния мегаполис Истанбул.