Анализатори: Италианското правителство се разпада

Давам 50 процента шанс парламентът да не се разпусне, заяви бившият премиер Матео Ренци

Създаденото само преди три месеца коалиционно правителство в Италия с цел да бъде отстранен крайнодесният лидер Матео Салвини вече е изправено пред риск да се разпадне, предаде ДПА, цитирайки бившия премиер Матео Ренци.

"Давам 50 процента шанс парламентът да не се разпусне, а до миналата седмица този шанс бе 97 процента", каза Ренци. "Ако нещата продължават по същия начин, ние вероятно вече вървим към избори, защото в това правителство спорят за всичко", добави той, цитиран от  БТА.

Управляващата коалиция е нестабилна смес между двама бивши заклети врагове - популисткото Движение "Пет звезди" (ДПЗ) и левоцентристката Демократическа партия (ДП).

Лидерът на ДПЗ Луиджи Ди Майо, който е и външен министър, каза, че е преувеличено да се говори за кризисна ситуация. "Ние не искаме да събаряме правителството. Иначе не бихме го създавали", каза той.

Кабинетът на премиера Джузепе Конте навършва 100 дни на 13 декември.

ДПЗ и ДП решиха да обединят усилията си през август, след като крайнодясната партия "Лига" на Салвини напусна предишния кабинет с ДПЗ, оглавяван също от Конте.

ДПЗ и ДП бяха обединени от интереса си да избегнат предсрочни избори, които Салвини най-вероятно би спечелил, според анкетите. Спойка между тях обаче така и не се получи. "Двете водещи партии в коалицията са като любовници, които винаги се бият", отбеляза вестник "Република".

Последните им спорове са за отношението към ЕС и по правосъдната реформа. Много наблюдатели смятат, че този алианс може да приключи, ако Салвини спечели ключовите регионални избори в областта Емилия-Романя на 25 януари, отбелязва ДПА.