Андрей Чорбанов: При масова среща с вируса може да се създаде траен имунитет срещу него

Covid-19 се разпространява лесно при хора, които са в плътен контакт, но не и в обществения транспорт

Андрей Чорбанов

Андрей Чорбанов

Това не е сезонен вирус, той добре си живее в топли райони. Няма причина той да изчезне. Ще продължава да броим случаите с коронавирус, но това не е толкова тревожно. Това коментира в студиото на Нова ТВ Андрей Чорбанов, ръководител на департамент "Имунология" към Института по микробиология към БАН.

Нарастването на заразените е бавно и това е така защото се правят много повече тестове. Процентно броят на заболелите не е по-страшен. Едно по-масово контактуване с вируса ще ни даде възможност да преживеем вируса. Практиката показва още, че имаме групов имунитет, това показват и тестовете. Аз мисля, че се изгражда клетъчен имунитет, който е траен. И няма доказан случай на боледувал от коронавирус пак да се зарази, посочи Чорбанов.

Той подчерта, че това, което би намалило рисковите случаи при заразата от този вирус, е ваксината.

Чорбанов изтъкна, че практиката показва, че вирусът прониква чрез носа и устната кухина, а не при обикновен контакт между хората. 

Трябва някой да киха, да кашля, за да се заразите с коронавирус. Заразата се разпространява по-лесно при групи, които работят в много плътен контакт, слизат заедно, хранят се заедно, непрекъснато говорят помежду си. Но не би могло да се случи в градския транспорт, в самолет, във влак, категоричен бе Андрей Чорбанов.