Андрей Делчев: Очакванията са през лятото да има скок на горивата само с 1- 2 стотинки

Складовите наличности на горива са напълно достатъчни, заяви изпълнителният директор на Газовата и петролна асоциация

Андрей Делчев

Андрей Делчев

„Складовите наличности на горива са напълно достатъчни. Според нас трябва да се направи това, което каза и вчера министърът на икономиката Емил Караниколов – да се изследва пазарът, защото има далеч по-ефективни мерки да се създават държавни складове. Това каза в сутрешния блок на бТВ Андрей Делчев, изпълнителният директор на Газовата и петролна асоциация.

На въпрос, ако има повече складове, ще намалеят ли цените на горивата, Делчев отговори, че това няма как да стане. „Влияе цената на суровия петрол и заради нея цените вървят нагоре и надолу“, напомни той.

Една инвестиция в такъв склад е огромна - от порядъка на десетки милиони за един склад. В него може да се съхранява между 5 0000 тона и над 100 000 тона, обясни Атанас Делчев.

По-евтината мярка, по думите му, е да се отвори възможността фирмите да съхраняват резервите си в друга държава. Законът позволява това да става в други страни от ЕС, поясни изпълнителният директор на газовата и петролна асоциация.

Относно дали се очаква повишаване на цената на горивата у нас, Андрей Делчев отговори, че принципно няма такова очакване, а през лятото може да има скок от само 1- 2 стотинки.