Андрей Иларионов: Лукашенко лъже! Съперничката му го разгроми, печели със 70-75 % (ВИДЕО)

Президентът на Беларус Александър Лукашенко лъже! Съперничката му в президентските избори Светлана Тихоновская го разгроми, спечели  70-75 %. Това заяви топикономистът Андрей Иларионов, бивш съветник на Путин и представител на Русия в Г-8, сътрудник на вашингтонския институт Катон, сега  сред най-сериозните критици на Кремъл. Заяви го в интервю за журналиста Дмитрий Гордон.

"Екзитполовете показват, че тя печели пет-шест пъти повече гласове от него, на места 10 пъти. Вече са обнародвани огромно количество пртоколи. Това е абсолютен разгром. Очакваше се, че опозицията може да спечели повече гласове от Лукашенко, но такова съотношение никой не очакваше. Той трябва да си отиде. Единственият му ход е да предаде властта на този, за когото гласува беларуският народ. Няма съмнение, че Лукашенко ще си отиде. Въпросът е дали ще свърши като Кадафи, като Чаушеско или по някакъв друг начин", смята той и допълва, че оставането му означава кръвопролитие.

Има реална опасност Русия да окупира Беларус, смята Иларионов. Той заяви, че събитията могат да протекат по начин подобен на руското нахлуване в Украйна след Майдана.

За трета поредна нощ Беларус беше обхванат от протести срещу измамата в предварителните резултати от президентските избори в неделя, според която президентът Александър Лукашенко, управляващ страната от 26 години, е спечелил над 80 процента от гласовете.
Хиляди хора участваха в протестите в редица градове.

В столицата Минск демонстрантите издигнаха барикади. Полицията се опитваше да разпръсне протестиращите с гумени куршуми и шумови гранати, предаде ДПА. Видеокадри в социалните мрежи показват униформени мъже да бият и ритат цивилни.

Протестните акции в Минск вчера се преместиха от центъра на града в жилищните райони, отбелязва ТАСС. Практическия целият център на столицата беше блокиран от спецчастите ОМОН, вътрешните войски и други силови структури, за да попречат на протестиращите да повторят сценария от предишните два дни.