Андрей Иларионов: За да запази специалните си отношения с Китай, Путин е готов да пренесе в жертва на коронавируса още хиляди руснаци

Андрей Иларионов

Андрей Иларионов

Тръмп може да се задържи в Белия дом, само ако успее да докаже кой е виновен за невижданата катастрофа, сполетяла американските граждани – ръководството на Китай, китайската комунистическа партия или Пекин, казва анализаторът 

Интервю на Кристина Зеленюк, Сегодня

- Господин Иларионов, няколко западни медии писаха, че Русия крие реалния брой на починалите от коронавирус и срещнаха жесток отпор от страна на Кремъл. Смятате ли, че това е истина?

- Това е очевиден факт. Имаше немалко публикации, включително и на руски изследователи, които използват различни методи, за да оценят мащабите на манипулирането на официалната статистика.
Основните изводи сочат, че руските власти системно занижават броя на смъртните случаи от коронавирус, използвайки различни трикове, включително, записването на починалите от коронавирус с други диагнози.
Например, това беше доказано, чрез сравняване на смъртността през същите месеци на миналата година и на тази. 
С други думи, общата смъртност в Москва от коронавируса за месец април превишава официалните цифри три пъти.
Но това е в Москва. 
А ако се анализира статистиката в руските региони, то там ситуацията е много по-зле. В Петербург, например, реалният брой на починалите е 12 пъти повече от официалните данни, в Дагестан – 25 пъти. 
Вероятно, реалният брой на починалите от коронавирус в Русия не е около 4 хиляди, а 15-20 хиляди души.

- Кризата с коронавируса ще се отрази ли на рейтинга на Путин и позициите му? Той се скри в бункера си и само прави обръщения оттам.

- Това вече се отрази на рейтинга му, така че трябва да говорим в сегашно време. Не само независимият "Левада център", но и държавният ВЦИОМ признават, че рейтингът на Путин се е "продънил". 
Но това изобщо не означава, че провалът с рейтинга му ще се отрази на гласуването на поправките в Конституцията, които трябва да го бетонират във властта и след 2024 година.
Кремъл отдавна е усъвършенствал фалшифицирането на електоралната статистика, както сега - статистиката за смъртността от коронавируса.
Затова, независимо от това, как хората се отнасят към Путин, какъв е истинският му рейтинг, режимът ще си "нарисува" тези цифри, които му трябват.
В един полутоталитарен режим рейтингът не играе същата роля, както в демократичните и полудемократичните режими.
Полутоталитарният режим се опира на щикове, сила, тотални фалшификации, шантаж, заплахи, терори. 
В такава ситуация, рейтингът, какъвто и да е, не е толкова необходимо условие за оцеляването на режима.
Например, какъв е бил истинският рейтинг на диктатора Ким в Северна Корея през 90-те, когато от глад умряха половин милион души? 
Днешна Русия все още не е в положението на Северна Корея, но независимостта на рейтинга на вожда в условията на полутоталитарен режим е съпоставима. 

- Тоест, Путин ще остане още дълго?

- Независимо от това, колко дълго ще остане на власт, задачата на руското гражданско общество е да увеличава своя потенциал и да се готви за момента, когато ще трябва в Русия да бъде създаден свободен демократичен режим.

- Русия се опитва да демонстрира пред света, че е близка с Китай. Пекин използва Москва в свой интерес. Възможно ли е, обаче, истинско стратегическо сътрудничество между Китай и Русия, и за кого  е заплаха това?


- Това стратегическо сътрудничество се реализира в последните 15 години и то по лична инициатива на Владимир Путин.
Той постигна изключителни "успехи" подчинявайки руския държавен апарат, икономиката, външната политика на интересите на Китай.
Ние и друг път сме виждали как заради китайската върхушка в Русия са приемани различни решения. Както стана по молба на Пекин, например, с цените за нефта.
Сега вече е ясно, че китайските власти са скрили началото на епидемията, блокирали са действията по информирането на света за характера и мащаба на епидемията, че СЗО са работили за китайските власти, че именно действията на китайските власти са способствали разпространението на епидемията по целия свят и затъването му в най-тежката демографска и икономическа криза с над 300 хиляди жертви
Това, вън от всяко съмнение, е пряка отговорност на Китай.
Китайските власти продължават да блокират разследването на това чудовищно международно престъпление. 
И на този фон разговорите на Путин с Пекин, с верноподаническото му съгласяване с всичко, което казва и прави другаря Си по всички въпроси, свързани с пандемията, свидетелстват, че Путин е готов да принесе без значение колко руски жертви, за да запази, както той си мисли, специалните отношения с ръководството на Китай.

- Какво може да направи Тръмп, за да не допусне още по-голямо сближаване между Русия и Китай?

- За Тръмп сега главната цел е да победи на изборите през есента. До тогава остава съвсем малко време.
Тръмп вече не разполага с козовете, които имаше до преди три месеца: бързо растяща икономика, най-дългия период на икономически растеж в историята на САЩ за последното столетие, най-ниската безработица плюс растеж на доходите. 
Като цяло, всичко предвещаваше ако не лесна, то достатъчно предсказуема победа на Тръмп.
Сега всичко това е пометено от могъщ ураган.
Днес Тръмп има само малък шанс да се задържи в Белия дом, при това, само ако успее да докаже кой е виновен за невижданата катастрофа, сполетяла американските граждани – ръководството на Китай, китайската комунистическа партия, Пекин. 
Това е ситуация, в която действията на Тръмп съответстват на световните интереси.
Съмнително е, че има други аргументи и проекти, които биха му помогнали да не загуби.
Безусловно, симпатиите на Тръмп към Путин не са изчезнали. Тръмп действително иска да има близки отношения с Путин толкова угоднически и раболепно, колкото Путин се отнася към другаря Си.
Но позицията на Тръмп е единственият шанс за света да научи кой е източникът на епидемията, природата, причините  и корените на тази колосална криза.

- Защо тогава той се обяви против независимото разследване на причините за произхода и разпространението на COVID-19? 120 страни се обединиха в тази позиция, против са само САЩ и Китай.

- САЩ са против защото предложението е разследването да се проведе в рамките на СТО. 
Но Тръмп няма доверие на СТО, на ръководството и, напълно подчинено на Китай, помагащо на Пекин да крие фактите.
Ръководството на СТО носи частично отговорността за това най-голямо международно престъпление.
Затова позицията на Тръмп, доколкото може да бъде разбрана, е такава. Той не вижда възможност за обективно независимо разследване в рамките на СТО.

- Споделяте ли мнението на някои експерти, че в условията на пандемия и падането на цените на нефта, може да се окаже натиск върху Русия, за да направи отстъпки за Донбас?

- Не. Такава възможност не съществува. това, което се случва не е отслабило позициите на Кремъл и на личния интерес на Путин, не е и засилило позициите на тези страни, които биха могли или биха искали да оказват натиск над Русия.
Нещо повече, сегашната криза много по-силно удари по съюзниците, по западните страни, принуди техните ръководство практически напълно да забравят за външната политика и да се заемат с вътрешните си работи.
Към това се добавя безпрецедентната криза с гибелта на десетки хиляди, а в САЩ - вече над сто хиляди души от коронавирус, значително се засилиха позициите на стратегическия им противник и източник на пандемията – Китай, който по своя потенциал многократно превъзхожда Русия. 
Кризата променя геополитиката на съвременния свят, но не подобрява позициите на Украйна.

- Вие неведнъж сте казвали, че докато Путин е в Кремъл, Украйна трябва да прекрати всякакви преговори. А ако Путин реши, че "ДНР"/"ЛНР" не са му достатъчни и продължи?

- За да бъде спряна руската агресия трябва Украйна да отстоява суверенитета си: икономика, политическа система, държавата, армията, сферата на сигурността.  И дори ако страната постигне успех по всяко от тези направления, няма гаранция, че възстановяването на суверенитета над окупираните територии ще стане скоро.
Това е дългосрочна стратегия, за години, за десетилетия. 
На Германия и трябваха 40 години, за да възстанови суверенитета над цялата си територия и канцлерът Конрад Аденауер, който започна тази политика не доживя до обединението. 
Такава е суровата действителност на международния живот, когато една страната стане жертва на агресор, който многократно превъзхожда жертвата си по основните параметри.
Шест години след началото на агресията, анексирането на Крим, войната на Донбас, гибелта на 14 хиляди украинци, виждаме, че Украйна не се е придвижила много по пътя към дългосрочен успех.

- А САЩ могат ли да помогнат?

- Ако Украйна не се съпротивлява сама, то никой няма да и помогне. В този циничен свят никой не помага на този, който сам не се съпротивлява. Да не говорим, че мнозина съветват: не се съпротивлявайте, защото липсата на съпротива избавя другите страни от необходимостта да оказват пряка или косвена помощ.
Затова са много тези, които са заинтересовани Украйна да не се съпротивлява. 

Превод: Faktor.bg