Андрей Ковачев: България е готова за помирение със Северна Македония, приемането на истината и отказът от фалшификации са Европейски подход

Така наречената „дълбока държава“ пази и до ден днешен идеологията от времето на Тито и я поддържа като политически печеливша, казва евродепутатът

Андрей Ковачев

Андрей Ковачев

Интервю с евродепутата Андрей Ковачев за македонското електронно издание „Локално“

- Премиерът Зоран Заев обяви, че една от стъпките за изграждане на добросъседски отношения с България, която трябва да се приложи, е премахването на името „българин“ от „фашистки окупатор“ в учебниците и паметниците, тъй като този жест ще бъде интерпретиран (коментиран) от българската страна. (твоята страна)?

- Основният проблем на РСМ и България сега е, че като наследници на част от бивша комунистическа Югославия и на комунистическа България и в двете страни има фалшификации на историята и нежелание сред част от сегашния политически, академичен и журналистически елит да се разделят с наследството на диктаторските режими на Тито, Димитров и Живков.
 
В България все пак се направиха промени в учебниците, диктатурата 1944-1989 беше обявена със закон за престъпна. Младите поколения на ЕС не трябва да бъдат индоктринирани да мразят своите съседи, да бъдат определяни като татари и фашисти и да продължат с комунистическите лъжи. Затова е нужна воля и смелост! 
 
Въпросите, които Вие задавате, показват, че Вие също не желаете да се разделите с тези манипулации от времето на Тито. Много добре знаете, че по времето на Царство България нито има националсоциалстическа, нито има фашистка партия на власт. България е принудена да влезе в Тристрания пакт, когато на границата и е струпана половин милионна германска войска и когато Сталин и Хитлер са съюзници, и югославският княз Павле също се присъединява към Оста. След преврата в Белград, Хитлер окупира Югославия. По това време Македония като държава не съществува. Вардарска Македония още през 1919 година е окупирана от Кралство Югославия, където по това време по-голямата част от населението се самоопределя етнически като българи. Сърбите забраняват името Македония и я наричат Южна (Вардарска) Бановина /Южна Сърбия, хората са представяни като "южни сърби". Сръбските зверства срещу българите са огромни в този период, затова и българската администрация е посрещната с огромна радост от българското население в освободените от Югославия земи на Македония. Местното българско население се самоорганизира в "Акционни комитети" още преди идването на българската войска, а администрацията е съставна предимно от местни българи. 
 
Сигурен съм, че Вие много добре знаете тези категорично ясни части от историята! За съжаление нежеланието да се превъзмогне наследството на Югославия и господстващата идеология от времето на Тито е огромно. Това наследство се пази старателно от така наречената „дълбока държава“ и се смята и до ден днешен, че е политически печелившо да се поддържа. Това няма как да бъде обаче в полза за младите поколения. Колкото по-бързо се осъзнае това, толкова по-добре. Нужно ни е помирение и България е готова за такова помирение. Европейски подход е помирението и приемането на истината, както и отказа от фалшификациите и дискриминацията на открито определящите се за българи в РСМ. В РСМ няма нито един открит българин на държавна позиция, нито един съдия, прокурор, полицейски началник, градоначалник, или какъвто и да било! Вие знаете много добре и това! 
 
- Смятате ли, че има нужда от дебат във вашето общество относно термина "фашистки окупатор"?

- Смъртоносните сметки на нацистите от конференцията на Ванзее от 1942 година са ясни сега, но не и тогава. От България очакват да бъдат убити 48 000 евреи. Царството не изпраща нито един! Освен това зад гърба на нацистите предоставя на над 15 хиляди европейски евреи транзит до Палестина. Нацистите не смятат окупираните в Югославия от тях самите евреи за такива под юрисдикцията на Царство България. Върховната власт е в техни ръце и те предопределят нещастната съдба на евреите във всички страни под националсоциалистическа окупация. Да, може да спорим сега дали е могла българската администрация да започне война с Райха и да се противопостави на заповедта на нацистите за депортацията на евреите под нацистка върховна юрисдикция и какви биха били последствията от това. Към онзи момент никой в България не е бил наясно с ужасната цел на нацистите. Да, българската администрация е участвала във вдигането на евреите! Това е печален акт, за който винаги ще съжаляваме, че България тогава не е била в състояние и там да предотврати депортацията, както го е направила в старите предели на Царството. Винаги ще бъдем съпричастни към страданието на жертвите на Холокоста. Поклон!
 
- „Никъде в Европа не се споменава името на нацията, фашисткият окупатор и в този дух, в духа на приятелство, сътрудничество и добросъседство, обикновено очакваме това да се промени. „Ние разпознахме някои слабости в българските учебници, те също са готови българската страна да направи това“, каза премиерът Зоран Заев. Ще бъде ли разрешен този „момент“ с проевропейските маниери, без да се докосват до болезнените неща?

- Пишете за проевропейски маниери, без да се докосват до „болезнени теми“? Ако разбирате под болезнени теми фалшификацията на историята, която не е невинно интелектуално отклонение, а индулгенция за прикриване на престъпления срещу човечеството и отказ от справедливост, то това няма как да се случи и тези теми да не се докосват. По-горе съм докоснал основните болезнени теми и това е нужно да се дискутира открито. Сегашните реалности, резултат от нерадостната историческа съдба са факт, които никой не отрича. Всеки, човек има право на самоопределяне. Не може да има дискриминация и говор на омраза към хора, които открито заявяват своята българска етническа идентичност и произход. Не може над 120 хиляди граждани, доброволно получили българско гражданство на основа доказан български етнически произход и заявено българско етническо самосъзнание с подписана такава декларация да се страхуват от това в РСМ да съществува риска ако се разбере да бъдат дискриминирани. Нужно е историческо помирение! Ние осъждаме клането в Сребреница, но се мълчи за Кървавата Коледа и изтреблението на българите в Скопското Кале, за етноцида, който официално се извършва и досега срещу всичко свързано с българското наследство. Започвайки от заповед 2262 от 7 май 1946 година за заличаване на всички български надписи навсякъде, включително и в църквите и стигайки до наскорошното варварско разрушаване на гроба на български революционери в двора на главната селска църква „Св. Архангел Михаил“ в с. Клепач край гр. Прилеп. Смяната на техните имена и етническа принадлежност е нетърпимо кощунство и да, това е болезнена тема, за която трябва не да се мълчи, а да се крещи! Властите трябва моментално да вземат мерки, да се намерят престъпниците - извършители и подстрекатели, и да се възстанови оригиналната плоча!
 
- Готова ли е България да изтрие частта от българските учебници, в която пише, че Македония е българска държава?

- Питате за българските учебници. Аз съм един от тези, които в последните години работиха да има нови учебни планове и да се каже истината за комунистическата диктатура. Това до голяма степен в България е вече факт, но не всичко е постигнато, защото и самите учители имат нужда от преквалификация и вътрешно желание да споделят истината с учениците. Но не е факт, че в учебниците пише "Македония е българска държава". Географската област Македония понастоящем се намира на територията на четири държави - Гърция, РСМ, България и Албания. Всички исторически извори са категорични, че най-многобройно е населението, което се е самоопределяло като българско. Това пише в българските учебници и това отговоря на академичното световно познание, а не на политическите интерпретации на комунистическата диктатура.
За постюгославския елит е нужно да поддържат митологията за "български фашистки окупатор", защото смята, че това е основата на държавата Македония, с което признават, че този темел е антибългарски. Точните исторически термини са:
- Германски националсоциалистически окупатор, италиански фашистки окупатор и българска администрация на окупираните от националсоциалистическа работническа Германия, територии на Кралство Югославия и в частност окупираните преди това, през 1919 г. от самата нея (Югославия) територия на Вардарска Македония, населена предимно с етнически българи. В Кралска Югославия, "македонци" (в смисъла на сега използваната дума от Скопие) и Македония не съществуват - те са южни сърби и Вардарска Бановина. Важно е да се припомни също, че българската администрация на окупираните от националсоциалистическа работническа Германия територии на кралство Югославия е съставена основно от местни македонски българи.

- Ще трябва ли да приемем тези промени на името като едно от условията за премахване на блокадата за членство в ЕС?

- Само в диалог и с братско разбирателство, превъзмогвайки разделението от миналото, ще можем да вървим заедно в общия европейски дом, където няма болезнени теми, за които да не можем в разбирателство да намерим решение, основано на справедливостта, демокрацията и зачитането на човешките права. Да живее Македония и България!