Андрей Ковачев: До края на март България трябва да изготви план за възстановяване от кризата

Страната ни подкрепя обвързването на фондовете с върховенството на закона, но не е сигурно, дали ще се приеме от ЕС

Андрей Ковачев

Андрей Ковачев

"България подкрепя обвързването на фондовете с върховенството на закона, но не е сигурно дали то ще се приеме от Европейския съвет". Това каза заместник-председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Андрей Ковачев пред "Фокус". Основни елементи на изказването на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен са били икономиката, работните места, намаляване на парниковия ефект и намаляване на въглеродните емисии до 2030 г.

„Другият елемент е за докладите и спазването на върховенството на закона в ЕС. Желанието е то да бъде обвързано с фонда за възстановяване и със следващата многогодишна финансова рамка. По този въпрос има разногласия. България заяви още преди няколко месеца, че подкрепя критерият върховенство на закона в следващите два големи финансови механизма на ЕС, който са над 750 млрд. евро“, каза той.

Унгария и Полша са заявили, че не желаят върховенството на закона да бъде критерии за финансовите инструменти, уточни Андрей Ковачев. До края на март 2021 г. България трябва да изготви своя план за възстановяване от кризата. По думите му преди лятото на следващата година средствата за възстановяване от ЕС няма да стигнат до страните членки.