Андрей Ковачев: Средствата, които ЕК предлага, са сериозна глътка въздух за европейската икономика

Андрей Ковачев

Андрей Ковачев

Европейската комисия предложи в сряда пакет на стойност от общо 1,85 трилиона евро за следващия дългосрочен бюджет на ЕС, включващ и Фонд за възстановяване на икономиките на съюза, които са засегнати тежко от коронавирусната пандемия.

"В първите няколко седмици на пандемията европейските институции бяха на заден план и националните правителства поеха инициативата, което е може би нормално. Но ЕС е солидарен и сме заедно в една лодка и трябва заедно да се спасяваме, а не всеки поотделно", заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев пред BGonAir. По думите му средствата, които ЕК е предложила, са наистина сериозна глътка въздух за европейската икономика.
"Видя се, че европейските граждани очакват от европейските институции да имат ангажимент към достъпа на качественото здравеопазване. Това означава, че и една част от новите средства трябва да отидат в здравната структура", коментира Ковачев.

Появи се информация, че страната ни може да получи 15 млрд. евро от Фонда за възстановяване на икономиките на съюза. "Никой не може да каже с точност каква ще бъде сумата и разпределението. Предложението на ЕК е много добро за България, надявам се, че страните членки ще го приемат 1:1", обясни евродепутатът. Той бе категоричен, че няма как да не се постигне консенсус между големите държави, въпреки разногласията им, тъй като всички държави имат общ пазар. "Ако в Италия, Гърция или България не е добре, то за всички няма да е добре. Ние сме взаимосвързани", каза още Ковачев.