Андрей Новаков: Гласуването на пакета „Мобилност“ в сряда ще е хвърляне на зарове

По текстовете има два пъти повече поправки, отколкото евродепутати, заяви българският евродепутат

Андрей Новаков

Андрей Новаков

Пакетът „Мобилност“ ще бъде гласуван от Европейския парламент в сряда. В понеделник беше прието промените да влязат в дневния ред на депутатите на заседанието на 27 март. Гласуването мина само с два гласа, а се оказа, че трима български евродепутати са отсъствали от залата в момента на вота – Светослав Малинов, Николай Бареков и Неджми Али.
 
Евродепутатът Андрей Новаков определи вота на пакета „Мобилност“ като вот на ръба, но изрази надежда, че няма да се стигне до окончателното му приемане на второ четене.
 
„Не ми е работа да коментирам дали колегите идват на работа или не. Знам само, че не достигнаха 2 гласа – 154 на 156 беше гласуването вътре. Буквално два гласа не достигнаха, за да отхвърлим пакета. Следва гласуване в сряда, но това, което се случи показа буквално, че ще виси всичко на 1-2 гласа. Има внесени почти 1600 поправки, много от тях все още не са преведени, така че може да се случи всичко. Точно това не искахме да става! Най-голямото законодателно досие в сферата на транспорта за последните 10 години ще се решава сякаш е хвърляне на зарове. Няма нито един компромис, нито едно разбирателство, по текстовете има два пъти повече поправки, отколкото евродепутати“, заяви Новаков.