Андрей Новаков внася жалба в съда срещу отказа на ОИК да прекрати пълномощията на кмета на Благоевград

Андрей Новаков

Андрей Новаков

Евродепутатът Андрей Новаков обяви на пресконференция в Благоевград, че ще внесе жалба срещу отказа на Общинската избирателна комисия /ОИК/ да прекрати пълномощията на кмета на областния град Румен Томов.

Пред журналисти Новаков, който след местните избори стана областен координатор на ПП ГЕРБ за Благоевград, заяви, че смята за най-редно Административният съд да се произнесе по този казус и да се изчисти въпросът дали е нарушен някъде законът, или не.

По думите му, ако всичко е наред с конкретното действие или бездействие на Румен Томов, тогава ще си стиснат ръцете и ще продължат да работят заедно, но ако не е, тогава ще правят това, което предвижда законът.

Жалбата, която ще бъде внесена в Административния съд срещу решение на ОИК, е по повод на сигнал до ОИК от предишния градоначалник Атанас Камбитов, в който беше посочено, че кметът на Благоевград Румен Томов не е заличил своя фирма от Търговския регистър в законоустановения срок. В сигнала е посочено още, че Томов е сключил сделка за продажба на фирмата си и я е прехвърлил в полза на сина си, но тя продължава да бъде вписана в Търговския регистър.

На извънредно заседание на Общинската избирателна комисия девет от общо тринайсет членове гласуваха против прекратяването на пълномощията на Томов.

От изявлението на Андрей Новаков стана ясно, че казусът ще бъде решаван в съда.