Андрей Пионтковски в първото си интервю пред българска медия: Путин шантажира, няма ресурс за световна война

Отстраняването на руския президент може да стане с революция или с преврат, но превратът е по-вероятен

Андрей Пионтковски

Андрей Пионтковски

В списъка за санкции попадат и Герхард Шрьодер, Льо Пен, Виктор Орбан, и всички лица,  които оказват морална и политическа подкрепа на режима в Русия 

Следя действията на българския публицист Иван Кръстев, който е близък до пропутинските кръгове, казва в интервю пред  ТВ+ най-сериозният критик на Кремъл

Андрей Пионтоковски е световно известен учен и публицист, той е един от четиримата експерти, разработили критериите, според които ще бъдат налагани индивидуални санкции от САЩ на руските олигарси и политици, близки до Путин.

Интервю на Георги Коритаров

- Г-н Пионтоквски, какво означава за вас намерението на Путин да се кандидатира за пореден път за президент на Руската федерация?

- Нищо не означава. Това е класически ход, от многото ходове от концепцията Путин да бъде пожизнен президент. Той е в ситуация, при която неговото отстраняване от власт може да се случи или с революция или с преврат. Путин прекрасно знае, че ако не е на власт ще загуби освен властта и свободата си. Ето защо той се кандидатира за пореден път.

- Какво представлява идеята за въвеждане на нови индивидуални санкции от страна на САЩ, в какво се изразяват те?

- За първи път се приема такъв закон, който е акт за противодействие на агресията на Руската федерация. По- разширеното му заглавие е: „Акт за противодействие на агресията на Иран, Руската федерация и Северна Корея“. Той беше приет през август тази година и беше даден период от 180 дни, за да може финансовото министерство да изготви конкретни списъци с лица, които ще бъдат обявени към 2 февруари 2018 година. Същината на тази идея е да бъде дадена възможност имущество, придобито по незаконен начин или от пране на пари от руски олигарси и приближени на Путин, да бъде конфискувано.

- Вярно ли е, че над 1 трилион долара се намират на територията на САЩ, които са собственост на руската олигархия?

- Да, вярно е, това е официална статистика на най-авторитетната американска институция за икономически изследвания, която е базирана и на данни, разработени и получени от американското финансово разузнаване.

- Ще бъде ли възможно да се конфискува имущество на близки до Путин, на неговата администрация, ще попадне ли и той под тези санкции?

- Да, точно това означава – става дума за цялото обкръжение, най-близкото до Путин. Разбира се никъде няма да видите  официално фамилията на Путин и самият той да присъства в някакви следи  за незаконно притежавани или изпрани пари. Но финансовото разузнаване  разполага с достатъчно данни за подставени лице на Путин, за да бъдат блокирани  техни средства. Например, известният като виолончелиста на Путин – Сергей Ролдугин. 

- Тези нови санкции ще бъдат ли по-ефективни и какво ще означават те в контекстта на американско-руски отношения?

- Законът, който е в основата на новите санкции, както стана вече дума, бе приет през август, само дни след като през юли бе проведена традиционна конференция по въпросите за националната сигурност в Астан. Там прозвуча теза, че Путин е обявил хибридна война на САЩ и демократичния свят, а на тях не им остава нищо друго, освен да спечелят тази хибридна война. Естествено не с оръжия, а с икономически и финансови средства, и със санкции. До сега нито Тръмп, нито държавният секретар на САЩ Тилърсън успяват да се противопоставят ефективно на хибридната война, провеждана от Путин.

- Ще се разшири ли списъкът на лицата - например към приятели и олигарси от Централна или Източна Европа, тъй като хибридната война на Русия към тези страни е много силна.

- През тези дни беше публикуван един списък, който може да бъде видян в интернет, на хора точно от тази зона на Европа, които ние считаме за близки приятели и сподвижници на Путин, които играят много негативна роля в нашия опит да спечелим хибридната война и да утвърдим демокрацията. В този списък могат да се видят имената на Герхард Шрьодер, бившият канцлер на Германия, на г-жа Льо Пен от Националния фронт във Франция, на Виктор Орбан в Унгария. Със своето поведение те оказват морална и политическа подкрепа на режима на Путин.

- Има ли в този списък имена на български политици?

- Не няма, но лично аз от дълго време следя изявите на един български публицист Иван Кръстев, който редовно участва в работата на всички пропутински кръгове като Валдайския форум и публикува материали, които са близки до позицията на Путин.

- Как се отнасяте към  факта, че има страни членки на ЕС, които издигат призив да бъдат снети санкциите срещу Русия?

- Навремето санкциите бяха приети единодушно от страните на ЕС и по същия начин трябва да бъдат коментирани единодушно с оглед за сваляне. Така че позиции на една, две или три страни, които се обявяват за премахване на санкциите, не могат да променят цялостната позиция на ЕС.

- Санкциите бяха приети по повод руската агресия срещу Украйна, възможна ли е деокупация на Крим?

- Санкциите изиграха много важна роля за спиране на руската агресия срещу Мариопол и дори срещу Киев. Що се отнася до деокупация на Донбас или Крим, то това е възможно единствено, когато падне режимът на Путин.

- В началото на нашия разговор вие казахте, че режимът на Путин може да падне или чрез преврат, или чрез революция. В същото време в разговори с Березовски винаги е твърдял, че това може да стане само чрез революция – това не означава ли гражданска война и то 100 години след Октомврийската революция?

- Няма основание за мащабна гражданска война в Русия, тъй като огромното болшинство от населението е пасивно. Мисля, че режимът може да падне единствено чрез преврат, а не чрез гражданска война.

- Възможно ли  е да се стигне до такова напрежение в света, което да доведе до подстъпите не към хибридна война, а към реална голяма война?

- Може би за вашия въпрос взимате повод от честите заплахи на Москва към нейни съседи като Прибалтика или Полша, която традиционно е застрашена от Русия. Мисля, че режимът на Путин няма никакви средства и ресурси да води война. Това е шантаж на режима към Запада, с цел да постигне зона за компромис и да бъде позволено на Кремъл да запази контрол над страни, които смята за стратегическа своя зона на влияние, каквито са бивши съветски републики. Украайна винаги е разглеждана като страна, над която Русия  едва ли не има някакво историческо право да претендира за влияние. Така че не става дума за реална опасност от война, а за шантаж.

- Трябва ли западният демократичен свят да бъде по-смел, за да се противопостави на тези шантажи?

- Сега се намирам във Вашингтон и много често говоря с хора с много високи позиции във вашингтонската администрация. Прави ми впечатление за първи път, откакто Путин е на власт и води своите агресивни политическия действия и шантажи към Запада, че във Вашингтон и САЩ има категорична позиция и идея за твърдо противопоставяне и победа над путинския режим. И тази решителност до голяма степен е резултат от опита на путинската пропаганда да внушава, че Тръмп е техен.