Анджей Дуда: Не може да сме приятели с Русия, тя винаги е искала да ни окупира

И през последните години Кремъл не крие своето "неприятно, имперско лице" и не искаме Полша да бъде част от руското влияние

Андрей Дуда

Андрей Дуда

Полският президент Анджей Дуда каза, че би искал да имат приятелски отношения с Русия, но тази страна винаги е искала да окупира територията на неговата страна. 

"Много бих искал Русия да бъде приятел на Полша, защото тя е нашият по-голям съсед. Това е страна много по-голяма от Полша, с по-голям потенциал от Полша, във всички отношения - с изключение на едно - поляците имат повече смелост, ние сме в състояние да се борим до края, без значение какво ще ни струва. Той каза по време на пресконференция с президента на САЩ Доналд Тръмп полският държавен глава Анджей Дуда, цитиран в съобщение на уебсайта на Белия дом.

Той припомни събитията в Катин, че след Втората световна война територията на Полша е била окупирана от СССР, но в страната имало опозиция, която се борело със силата на Съветите.

"Винаги сме се борили. Винаги сме знаели как да се защитаваме. Въпреки това историята е жестока към нас. Никога не сме имали голямо приятелство с Русия. Русия винаги е искала да завладее нашата територия", подчерта полският президент.

Той отбеляза, че през последните години Русия отново показа своето "неприятно, имперско лице".

"Днес ние сме в следната ситуация: Русия нападна Грузия. През 2014 г. тя атакува Украйна.  Това са факти, които се отнасят до съвременната история.  Ние искаме Русия да бъде наш приятел, но за съжаление, тя отново показва неговото много неприятно, имперско лице и ние не искаме да бъдем част от руската сфера на влияние”, добави Дуда. 

Превод:Faktor.bg