Ангела Меркел: Страните не трябва да се завръщат към протекционизъм в отговор на дълбоката глобална рецесия

Страните не трябва да се завръщат към ренационализация и протекционизъм в отговор на "дълбоката глобална рецесия", която предстои след коронавирусната пандемия, предупреди германският канцлер Ангела Меркел, пише европейската редакция на списание Poltico.

"Ясно е, че многостранността беше пред голямо предизвикателство дори преди пандемията и сега то не е по-леко", каза тя, два дни след като предложи заедно с френския президент Еманюел Макрон план, на стойност 500 млрд. за подпомагане на европейските страни на фона на предстоящата икономическа криза.

Меркел заяви това малко след като проведе видеоконференция с ръководството на множество международни организации, включително Международния валутен фонд (МВФ), Световната търговска организация (СТО) и Световната банка, с които тя обсъди възможните икономически отговори на кризата.

"Отговорът на пандемията със сигурност не може да бъде ренационализация на всички международни снабдителни линии - тогава всички ще платим много висока цена", каза Меркел.

Меркел заяви, че все още не е разговаряла с консервативния канцлер на Австрия Себастиян Курц по отношение на предложението си. По-рано той заяви, че страната му ще подкрепи план за икономическо подпомагане чрез отпускане на заеми, а не на безвъзмездни фондове, каквото е френско-германското предложение. Курц каза още, че заедно с премиерите на Нидерландия, Швеция и Дания ще отправи контрапредложение на инициативата на Меркел и Макрон.

"Сега сме във фаза, в която очакваме предложението на (Европейската) комисия", каза германският канцлер.

Очаква се ЕК да начертае своя план за икономическо възстановяване в Европейския съюз на 27 май.