Ангела Меркел отива на разпит заради лобиране

Ангела Меркел

Ангела Меркел

Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще бъде разпитана днес от германските депутати защо е лобирала за доставчика на електронни плащания Wirecard само месеци преди да фалира. Появата на Меркел ще отбележи кулминацията в публичното разследване на афера, определена като най-голямата следвоенна измама в страната, която опетни репутацията на Германия за добросъвестност, разкри връзките между политиката и бизнеса и предизвика оставки и наказателни разследвания, съобщи Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Правителството заяви, че Меркел не е знаела за нередностите във Wirecard. След разкриването на липсата на 1,9 милиарда евро компанията обяви несъстоятелност. Wirecard, който започна с обработка на плащания за хазарт и порнография, бе приветстван като рядък пример за германския технологичен успех.

БГНЕС припомня, че през юли миналата година за "търговски измами" бяха арестувани бившият главен изпълнителен директор и двама членове на борда на Wirecard. Според разследването на прокуратурата, през 2015 г. измамата вече е била в ход.

И тримата са заподозрени в „надуване на баланса и обема на приходите чрез фалшифициране на постъпленията в компанията“.

"Компанията трябвало да бъде представена като финансово силна и привлекателна за инвеститорите и клиентите, така че кредитите да могат да се получават редовно от банки и други инвеститори, както и да я поддържат, като генерират собствен доход", заявиха прокурорите.

В действителност най-късно към края на 2015 г. на обвиняемите е било ясно, че групата Wirecard реализира загуби.

Огромната измама беше разкрита през юни, когато одиторите Ernst & Young заявиха, че не са успели да открият сумата от 1,9 милиарда евро в сметките на компанията.

Липсващите парични средства съставляват една четвърт от баланса.

Предполага се, че сумата е била покрита за рискове от търговията, извършена от трети лица от името на Wirecard и е трябвало да седи в доверителни сметки в две филипински банки. Централната банка на Филипините обаче заяви, че парите никога не са влизали в паричната й система и двете азиатски банки, BDO и BPI, отрекоха връзка с Wirecard.