Ангелкова предлага дългосрочни визи за руските туристи

Не е ясно само как може да се въведе това

Николина Ангелкова

Николина Ангелкова

бмисля се въвеждането на дългосрочни визи за руски туристи. Това обяви по време на изслушване в Народното събрание министърът на туризма Николина Ангелкова. Идеята е да се дават визи със срок за 1 или 3 години. От думите й не се разбра кога е възможно да се въведе това.

В отговор на въпрос от депутат напомни, че в Русия, която е един от най-големите пазари за България, вече има отворени 59 изнесени визови центрове, което, по думите й, означава, че на практика във всеки голям град може да се подаде молба за българска туристическа виза.

Ангелкова отчете, че за последните четири години броят на чуждестранните туристи в България е нараснал с 31%, а приходите от тях - с 34% като за 2018 г. приходите само от чуждестранни туристи са 8.4 млрд. лв. по данни на БНБ. Подчерта, че това е била третата поред рекордна година за българския туризъм с пристигнали 9.2 млн. чуждестранни туристи. Нощувките общо са били 27 млн. общо от българи и чужденци като от българи са осъществени 9.5 млн. Това, според Ангелкова, нарежда българите сред водещите страни в ЕС по брой нощувки в българските хотели и приходи от туризъм.

Обяви, че 2019 се очертава "трудна и динамична" година като изрази надежда, че със съвместните усилия на местната власт и бизнеса министерството ще успее да задържи нивото от миналата година.

Разработваме и дългосрочен механизъм, който да ни даде възможност да разширим крилата на сезона, особено по Черноморието, посочи тя. Напомни за идеята да се привличат конгреси в морските курорти. За целта в края на май в Слънчев бряг ще има конференция, на която България ще ес опита да привлече интереса на потенциалните организатори на конференции.

В допълнение до месец ще бъде предложено създаването на механизъм, който да позволи България да е конкурентоспособна да привлича "максимално много чартъри" на българските летища от целевите й пазари.