Ангелкова с изненадващи проверки, взе на прицел екскурзоводите

Ще проверявам всяка туристическа дейност и продукт по Черноморието, закани се министърът на туризма

Николина Ангелкова

Николина Ангелкова

Министерството на туризма продължава с внезапните проверки по Южното и Северното Черноморие, като този път на прицел са екскурзоводи от Несебър, съобщава Флагман. В продължение на два дни експерти от министерството и от Комисията за защита на потребителите са изпратени в курортния град. Проверени са 15 туристически автобуса, като инспекторите са установили, че в 12 от тях екскурзоводите са редовни, останалите 3-ма обаче подлежат на санкции.

Единият от нарушителите е бил с фалшива карта за екскурзовод, направена от работодателя, а не от Министерството на туризма. За този случай министър Ангелкова каза, че е съставен акт за административно нарушение – глоба от 1000 лв. При другите два случая екскурзоводите изобщо не са били вписани в туристическия регистър. Тези случаи на наети от туроператорите лица да обслужват туристи, глобата е минимум 2000 лв.

„По Черноморието във всеки един аспект, свързан с туристическа дейност и предлагането на добър и качествен продукт, налагат тези масирани проверки. Днес инспектираме тук по сигнал на Асоциацията на екскурзоводите, защото е важно хората, които предлагат тази услуга, да спазват Закона за туризма и Наредбата за квалификация на екскурзоводите – това са хората, които общуват пряко с туристите и от тях зависи как ние ще представим България”, каза министър Ангелкова по време на днешната проверка в Несебър.

По закон всеки екскурзовод трябва да бъде лицензиран и да има една специална карта с определени реквизити, която да носи винаги със себе си, поясни Ангелкова и допълни, че всеки туроператор е длъжен да наема единствено лицензирани екскурзоводи. На място днес бе проверен екскурзоводът Ивелина Иванова, която работи от 20 години в сферата на туризма, а лицензираната й карта висеше на врата й. „За жалост все повече мними екскурзоводи се появяват по Черноморието и туроператорите ги наемат, защото подбиват цените и така им е по-изгодно”, каза Ивелина Иванова. Министър Ангелкова добави, че продължават проверките поради множеството сигнали за нерегламентирани туристически дейности.