Ани Пиринска: Нинова не убива човека докрай, изчаква, докато падне

Биографията й оставя съмнения за принадлежност към социалистическата идея

Ани Пиринска

Ани Пиринска

„Причината да подкрепя обръщението на Петър Мутафчиев, Янаки Стоилов и Костадин Паскалев е загрижеността и тревогата за състоянието на БСП в момента – поставено е под съмнение оставането на социалистическия характер. Не се наблегна на проблемите и на тежките корпоративни зависимости в управлението на партията и страната, а се говореше само за обединение. Не можем да се обединим на морална основа преди да се поеме лична отговорност за управлението на партията през последните 4 години, тогава можем да говорим за бъдещето“. Това каза пред Канал 3 Ани Пиринска, член на националния съвет на БСП, дъщеря на Георги Пирински и внучка на ген. Илия Кашев.

„Не считам, че Нинова и другите от ръководството мислят, че носят отговорност или смятат, че ситуацията в партията е толкова. Не виждам в тях разбиране и усещане, че има проблем. По-скоро казват „каквото било-било, да продължим напред. Дължат оставка като морален акт, да признаят, че са сгрешили. Но ако казваш, че тези 4 години са пълен успех и има само вътрешна опозиция… Партията е вътрешно разбита, структурите са разбити, парламентарната група е разцепена“, коментира Пиринска.

Тя настоява за приемането на Етичен кодекс на партията.

„В него ще има членове и изисквания, които част от ръководството в момента няма да могат да покрият. Той ще зададе рамка за несъвместимост на партийна длъжност с личен бизнес. Само убедени демократични социалисти могат да направят реформа“, каза още Пиринска.

По думите ѝ биографията на Нинова оставя съмнения за нейната принадлежност към социалистическата идея.

„Не” на неолибералния капитализъм. Представя ни се като безалтернативен, не убива човек докрай, но го държи до момента, преди да припадне. Създава усещане в обществото, че живее добре. Създава чувството, че си неудачник, неуспял, че ти си виновен, не системата. Социалната държава е скъпа. Хората плащат високи данъци, но получават големи социални придобивки“, обясни Ани Пиринска.