Анкара опроверга новината за втора доставка на С-400 от Русия

Не става дума за ново развитие. Процесът продължава съгласно договора, сключен първоначално

Турското министерство на отбраната уточни по повод на информациите за доставка на още системи С-400 от Русия за Турция, че не става въпрос за ново развитие, а за изпълнение на първоначално сключения договор, предаде турската телевизия ТРТ Хабер.

"Не става дума за ново развитие. Процесът продължава съгласно договора, сключен първоначално", се посочва в писмено изявление на официални източници от министерството.

По-рано Дмитрий Шугаев, ръководител на руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС), каза, че е подписан договор за доставка на Турция на още зенитно-ракетни комплекси С-400, като документът предвижда и локализиране на производството на отделните компоненти на системата.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви наскоро по въпроса за руските С-400, че тези системи не са "предпочитание" на страната му, а "необходимост".

"Нашият приоритет е сигурността на нашата страна, на 84 милиона (души население)", каза Ердоган и напомни, че Турция е искала да се сдобие с такава система от съюзниците си от НАТО, но те не са ѝ я предоставили.