Антон Тодоров: Документи сочат, че Радев е консултирал избора на самолети „Грипен“ - кой тогава е лобистът?

Президентът се държи като нискоразряден политик, но на всички е ясно кой е лобистът, казва депутатът

Антон Тодоров

Антон Тодоров

Президентът Румен Радев твърди, че лобистите са победили при избора на нов военен самолет за армията, но истината е коренно различна. Това обяви депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров по телевизия BIT. Той показа в ефир два скандални документа, които предостави и на Faktor.bg (виж в галерия, б.р.). От тях става ясно, че Румен Радев, в качеството си на шеф на Военно въздушните сили активно е лобирал за избора на самолетите „Грипен“. Първият документ е от 2014 г.

От кабинета на премиера Орешарски изпращат до тогавашния шеф на ВВС Румен Радев писмо, в което обясняват, че  на 17 юни предстои среща на министър-председателя с един от изпълнителните директори на концерна „СааБ“, който произвежда „Грипен“. Орешарски иска от Радев да му подготви опорни точки и да присъства на тази среща, която цели дългосрочно сътрудничество. Малко  по-късно Радев изпраща отговор до премиера със справка за „Грипен“, опорни точки и защо да се закупят тези самолети от България. Тоест от тези документи става ясно, че сегашният президент е бил активен участник в среща само с единия възможен участник в преговорите за покупка на военни самолети. Той е подготвил на премиера опорните точки, които да мотивират определен избор, зад който явно стоят лобистки интереси, посочи Тодоров. Той допълни, че в  изпратените от Радев документи присъства и констатацията, че „Грипен“ „отговарят на минималните изисквания на българските ВВС“.

Защо тогава точно служебното правителство, назначено от Радев финишира като победител в конкурса самолетите на шведите, пита Тодоров.
Ако хората знаят какво е правил тогава Радев, ще им се изправи косата, а нас ни обвинява сега в лобизъм. Аз не обвинявам в нищо президента, той е чист като сълза, подхвърли иронично народният представител. Той увери, че специалната парламентарна комисия ще изготви доглада и ще разсекрети важни документи. От тях ще стане ясно, кой е лобистът. По тази тема президентът Радев говори като нискоразряден политик, добави още Тодоров.