Антоний Гълъбов: След тези избори Европа ще стане по-силна и динамична, това е шанс за България

Все по-рядко загубата на доверие ще може да бъде компенсирана с политически трикове и активна пропаганда, казва още политологът

Антоний Гълъбов

Антоний Гълъбов

Гражданското участие и разпределението на подкрепата за политическите сили ще покажат истинското състояние на нашите общества. Предизборната кампания успя да постигне поне една от целите си – създаде представата за политическия залог на тези избори. Както онези които ще гласуват, така и останалите които ще предпочетат да не се произнесат относно състава на следващия Европейски парламент, ще направят своя избор, знаейки че той е важен. Това казва пред debati.bg.

Избирателната активност, профилът на гласувалите и степента на разпиляване на подадените гласове ще определят влиянието на досегашните и на новите политически семейства в Европа. Резултатите ще покажат доколко противниците на Европа са успели да ощетят нашето доверие в нея. Но преди всичко, резултатите ще ни принудят да се разделим с илюзиите за това, че Европа е проект, който се изпълнява от европейската администрация в Брюксел, посочва той.

Ще трябва отново да си припомним или да се научим, че изграждането на Европейския съюз е процес на непрекъснато постигане на съгласие и превръщането му в правна норма. Европейският процес винаги се е развивал чрез принципното разбиране, че всички ние сме различни, че всяка отделна страна има своите интереси и вътрешни противоречия, но имаме общи проблеми, които можем да решаваме само чрез постигане на съгласие помежду ни. Всички ние сме различни, но можем да постигаме съгласие и да превръщаме съгласието си в правила, само доколкото сме равни пред закона. Няма друг политически и културен модел в света, който да е изграден върху този принцип и да е постигнал толкова много в разстояние на дълъг период от време. Цялата история на Европейския съюз е изградена върху постигането на съгласие, но днешните европейски граждани ще трябва да поемат своята отговорност за това как този процес да продължи, коментира Гълъбов. 

Усещането за изчерпване на енергията на европейския процес е резултат от промяната в нашите общества и дефицита на гражданска компетентност. Гражданската пасивност бива компенсирана от повишаването на професионализма на администрацията и лобистите, а това прави Европа все по-технократична, конформистка и неразбираема.

Изборите за Европейски парламент ще изиграят ролята на политически шок, който ще върне европейския процес към неговия истински смисъл. При липсата на отчетливо и стабилно мнозинство, всяка от нашите страни ще бъде принудена да насочи много повече усилия към изработването и отстояването на собствените си национални позиции. Много по-често ще ни се налага да преговаряме и по-бавно ще постигаме съгласие, но веднъж постигнато то ще бъде по-стабилно. В условията на един фрагментиран Европейски парламент, изграждането на съюзи и печеленето на партньори ще бъде определящо за европейския законодателен процес. Гражданското участие в процеса на постигане на съгласие ще придобие определящо значение за качеството на европейската интеграция, отбелязва политологът.

Ще ни се наложи да си припомним и да разберем смисъла на понятието  – мандат, не като период от време, а като обем от отговорности, които гражданите са делегирали на своите представители. Устойчивостта на политическата система ще зависи все повече от готовността на политиците да носят отговорност за своя мандат и да разширяват гражданската подкрепа за своите проекти. Все по-рядко загубата на доверие ще може да бъде компенсирана с политически трикове и активна пропаганда. В тази среда и при тези условия ще се формира следващото поколение европейски политици. Европа ще стане по-динамична и силна след тези избори. Това е шанс за страни като България, но доколко ще успеем да го реализираме зависи от самите нас, подчертава Антоний Гълъбов.