Антоний Гълъбов за партийните субсидии: Имало е воля Законът за политическите партии да бъде неясен

Големият въпрос е - за какво са им на партиите тези пари, посочи още политологът

Антоний Гълъбов

Антоний Гълъбов

Неяснотите в закона са резултат на политическа воля, т.е. имало е воля законът да бъде неясен. Това  заяви пред БНР политологът доц. Антоний Гълъбов.

Първият важен въпрос, на който не можем да постигнем съгласие като отговор, е – за какво са им на партиите пари, т.е. кои са разрешените дейности, не толкова кой е таванът. Сметната палата няма отчетлив и ясен списък от дейности, които да са позволени за една партия, за да може да прецени във финансовите отчети на политическите партии доколко те наистина изразходват обществените пари за това, за което ги получават, коментира политологът.

Онова, което не е ясно в закона, и онова, което не се прилага като норма, не е въпрос на случайност – там има ясно изразен интерес, смята Гълъбов. Той припомни, че преди е имало истинска „партийна икономика с цел генериране на средства за избори, включително купуване на гласове“.

Българският обществен интерес е в това българската демокрация да функционира нормално, т.е. да има партийни организации, които могат да си позволят да издържат персонала си, да плащат наемите си, да имат контакт с избирателите си, но не и да дават дарения. В тази кампания за европейските избори отново имахме партии, които раздаваха дарения, което означава, че те практически не разбират за какво получават обществените си субсидии, коментира още Антоний Гълъбов.