Антоний Гълъбов: Румен Радев и хората около него са калкулирали да има трети избори, за да овладее изцяло държавата

БСП носи отговорност за политическия вампиризъм и връщането на най-мрачните и чудовищни фигури от миналото

Антоний Гълъбов

Антоний Гълъбов

Татяна Дончева демаскира намеренията на Корнелия Нинова за създаването на широка лява коалиция

Президентът трябва да разбере, че кутията с руските инструменти не е образ на международната дипломация в 21-ви век

Интервю на Васил Василев

- Г-н Гълъбов, какво се случва в държавата, покрай всички останали задачи, с които се е захванало, служебното правителство ще организира ли прозрачни избори? 

- В момента цялата отговорност за управлението на държавата се носи единствено от Румен Радев. Това е проблем на българската конституция. Именно мандатът на сегашния президент даде възможност да се преосмисли като цяло фигурата на държавния глава. Това е риск, както и за политическата система, така и за постигането на консенсус сред обществения интерес. В момента имаме служебно правителство, което управлява по-малко от 2 седмици. То видимо закъснява при организирането на парламентарни избори и се е ориентирало към смяната на висши кадри. Пресконференцията на ЦИК от 27-и май много ясно показа, че има забавяне при подготовката на изборите. Комисията обяви, че по най-важните въпроси, свързани с промените с Изборния кодекс, няма ефективни решения от страна на служебното правителство. Това е много сериозен проблем, защото трудностите, пред които е изправена ЦИК, трябва да се решат от служебното правителство. 

- Появиха се съмнения, че служебният кабинет се опитва да провали вота. По какъв начин е възможно да бъде компрометиран? 

- Рискът за компрометиране на вота беше заложен още в промените на Изборния кодекс с въвеждането на задължителното гласуване с машини. Аз се надявам, че Конституционният съд ще се произнесе навреме и ще премахне част от тези промени. Засега обаче проблемът остава открит. Чисто логистично – ако в началото ЦИК заяви, че ще има нужда от още 500-600 машини, от вчера вече се говори за 1500-1600. В оставащото кратко време до изборите това е изключително тежък логистичен проблем, който не може да бъде решен без пълноценното участие на правителството. Засега ЦИК е оставена абсолютно самостоятелно да решава тези въпроси, а в същото време няма този ресурс. Съществува реален риск за компрометиране на изборния процес. Задължителното гласуване с машини поставя под риск всеобщото избирателно право. Чрез технически средства се търси ограничаването на право на вот. В България има по-ниско образовани и възрастни хора, които няма да могат да се справят с машините. Те ще имат нужда от помощ. Това на свой ред рискува тайната на вота и почтеността на изборния процес. 

- Виждате ли служебния кабинет като предизборен щаб на Румен Радев?  

- Аз съм малко по-скептичен в това отношение, защото не само правителството на Румен Радев работи като предизборен щаб. В момента имаме много по-широка периферия, която е мобилизирана, за да създаде определени нагласи. Става дума за доста по-сериозна организация, която предшества служебното правителство и всъщност доведе до неговото създаване. Процесът в активната си фаза започна още през 2020 г. Става дума за цялостен сценарий, който се разгръща в България и рискува демокрацията. В момента българските граждани виждат тези министри, които си позволяват да променят администрацията, далеч от държавническия разум. Нямаше основание да се сменят всички областни управители. Още повече, че става въпрос за служебно правителство със скъсен мандат, който няма нормалните 3 месеца. Всичко това доведе до блокаж на държавата. Рефлексът на администрацията е да се защитава, защото е атакувана неаргументирано от служебния кабинет, което е много сериозен проблем. Започна се със смяната на главния секретар на МВР и се продължи с тази на шефа на АПИ. И в двата случая нямаше никакви аргументи. Това е произвол, който не може да се търпи дълго. Големият въпрос е какво разбират и виждат от онова, което се случва, хората. На експертно равнище, по отношение на партньорските служби за сигурност – и в ЕС, и в НАТО, няма съмнение какво се върши.

- Как разчитате сюжета, който се разигра между Корнелия Нинова, Мая Манолова и Татяна Дончева, която се оказа безкрайно ценен кадър и за двете формации?  

- Това е интересен сюжет, който има своя предистория и конкретен контекст. Претенцията за широка лява коалиция няма никакво основание, след като тя продължава да носи името на една партия - БСП. Татяна Дончева демаскира намеренията на Корнелия Нинова за създаването на подобен ляв съюз. Тя поиска с основание и името на нейната партия „Движение 21“ да бъде вписано в името на коалицията. Тук става въпрос за двустранна провокация – от страна на БСП към „Изправи се, мутри, вън“ и на „Движение 21“ към „столетницата“. Резултатът е, че българските граждани, които симпатизират на левите идеи, отново няма да имат свое адекватно представителство в парламента. Освен това се появи „Лява алтернатива за чиста и свята република“ на Жан Виденов. Тази коалиция реанимира фигури, с които се надявахме, че никога няма повече да се срещнем в политическия живот. Но явно българското ляво пространство, което отказа да се реформира, е готово да допусне всички най-мрачни образи от миналото, които се надявахме, че ще забравим. Изявлението на Жан Виденов в подкрепа на Лукашенко и как на негово място би се отнесъл към „майкопродавците“, е нещо, което дори през 90-те години беше скандално, а да не говорим за 21-ви век. Това е форма на политически вампиризъм и възраждане на най-мрачните и чудовищни фигури на един режим, за който се надявахме, че сме оставили в миналото. БСП носи отговорност за това, защото отказа да се реформира и да отговори на европейската левица. Тя провокира завръщането на мрачните образи и сюжети, с които се надявахме, че сме се разделили преди 30 години. 

- На какво ще разчита Жан Виденов, имайки предвид лошата репутация от миналото – на политика, че не е крал и си е тръгнал беден от властта? 

- Аз съм убеден в това, че Жан Виденов не може да бъде обвинен в корупция, но не е достатъчно. Един политик, това че не е крал, не го прави по-добър политик. На 4-ти април имахме много голям протестен вот срещу БСП. Неуспешните опити партията да върне избирателите към себе си доведе до тази крайно лява и ретроградна левица, която се опитва да привлече избиратели на „столетницата“, не виждайки това, което чуват. Коалицията на Жан Виденов е изключително опасен политически феномен и е олицетворение на това, до какво може да доведе тоталната политическа безотговорност. Отговорността е на най-голямата политическа партия в лявото пространство. Отказът на Корнелия Нинова да превърне БСП в модерна лява партия ни върна подобни фигури на политическия терен и едновременно с това компрометира какъвто и да е ляв прочит на всичко, което се случва. Демократичният рефлекс е напълно изключен в лявото политическо пространство. Ние нямаме дори елементарното политическо усилие как се гарантира гражданският контрол върху Румен Радев. В момента нямаме идея кой носи отговорност за страната. 

- Какъв е сценарият, ако и след тези избори партиите не успеят да влязат в диалог, не съставят правителство и стигнем до трети парламентарни избори?  

- Това е калкулирано в сценария, който ни се предоставя в момента. Мандатът на служебното правителство беше скъсен, за да може Румен Радев до края на август да назначи още един служебен кабинет, ако следващият парламент не излъчи правителство. Моят призив е българските граждани да излязат и да гласуват на 11-и юли, за да бъде спрян опитът за овладяване на държавата. В момента се намираме в тежка спирала на изкуствено предизвикана политическа криза, която е абсолютно необоснована нито икономически, нито от състоянието на страната. Прави се опит за овладяване на държавата. Българските граждани трябва да разберат, че се намираме в ситуация на нарастващ политически риск, което означава неспособност на институциите да функционират. В момента единственият, който носи отговорност, не отговаря пред никого. 30 години след приемането на конституцията трябва да се преосмисли ролята на президента и на неговите правомощия. Ако има трети избори за парламент, те ще бъдат организирани от служебно правителство, назначено от кандидат президент и ще станем свидетели на успешно реализирания сценарий за овладяване на държавата. 

- Това част ли е от плана на държавния глава в опита му да превърне страната в президентска република? 

- Румен Радев и неговото обкръжение силно се надяват на това, но друг е въпросът какво мислят българските граждани. Единственото, което има значение, не са експертният анализ и сигналите, които получаваме отвсякъде, а как хората ще разберат случващото се. То е изключително обезпокоително, но имаме начини за реагиране. Това не е предизвикателство за експертите и за анализаторите, защото е очевидно за нас. 

- Каква е ролята на Русия в сценария, който щрихирахте? 

- На първия Европейски съвет, на който участва Румен Радев, заяви, без какъвто и да е мандат, че санкциите срещу Руската федерация от 2014 г. не са дали резултат и са нужни нови инструменти за работа с Москва. Той подчерта, че „зелената сделка“ ще представлява проблем за България. Президентът на страната ни си позволи да формулира позиция, каквато страната ни никога не е имала по отношение на Русия. Това не изненада никого, защото никой не познава по-добре г-н Радев, отколкото българските граждани. За първи път България се ангажира с позиция в посока към руските геополитически интереси и това е силно обезпокояващо. Румен Радев премълча скандала в Беларус, но за сметка на това постави необходимостта от „нови инструменти“ спрямо Кремъл. Нужно е да се припомни на Румен Радев, че кутията с руските инструменти не е образ на международната дипломация в 21-ви век. Той може да използва инструментите си по друг начин.