Антоний Гълъбов: Нестабилност, докато не спре корпоративната война заради фалита на КТБ, става въпрос за много агресивни интереси и пари

Румен Радев трябва да бъде спрян, страховете му са от избори 2 в 1

Антоний Гълъбов

Антоний Гълъбов

Депутатите си правят игра с публиката, наричат „консултации“ опознавателни разговори помежду си

БСП се опитва да убеди избирателите си, че е в силна позиция, докато Нинова се състезава с Манолова коя повече може да похарчи от държавния бюджет, казва пред Faktor.bg политологът

Интервю на Васил Василев

- Доц. Гълъбов, ще успеят ли депутатите да се разберат и да съставят правителство след консултациите с ИТН?
- Имам неприятното усещане, че се прави игра с публиката. Онова, което се постига като съгласие, вероятно е свързано със законодателната власт. Приемат се по-скоро проекти, които са свързани със закриването на специализираните прокуратура и съд. Това може да се случи само в Народното събрание. В същото време, по отношение на съставяне на ново правителство няма почти нищо постигнато. Вървим към една много особена фигура на кабинет, който ще е предложен само от една партия, но ще разчита в пленарната зала на коалиционна подкрепа. Това е много особена формула, в която всички останали формации се отказват да имат свое участие, но в същото време поемат отговорност за еднопартийно правителство, имайки предвид, че в залата е най-малкото мнозинство в историята на Народното събрание. Този политически хибрид може да се окаже много ефикасен за определена група от политически интереси, но винаги ще носи определени рискове, свързани с демокрацията.

- Ще успеят ли да се разберат формациите на тези преговори за реформи в правосъдната система и как в един момент се оказа, че това е най-важната тема, по която могат да постигнат консенсус?

- Аз не бих нарекъл това, което се случва, консултации или преговори, а по-скоро опознавателни срещи. Тази странна коалиция с още по-странна абревиатура - „Изправи се, България, ние идваме“, както и БСП, имат по-скоро леви програми, свързани с раздаването на бюджетни средства. От друга страна, виждаме профила на „Има такъв народ“, която е неолиберална партия. От „Демократична България“ са по-скоро център-дясно все още. Когато дойде ред да се гласува преизчисляването на пенсиите, ще се види истинската тежест на „Движението за права и свободи“. Точно заради това на срещата с ИТН ДПС ясно показа, че няма да подкрепя каквито и да са предложения, а само такива, които съвпадат с програмата на партията. В първия ден на парламента видяхме, че председателят беше избран с подкрепата на ДПС. С това отношение партията демонстрира каква ще е ролята, която ще играе в 46-тото Народно събрание – на критично  важните гласове, когато не достигат за една или друга политика.

- С подобна подкрепа обаче можем ли да станем свидетели на нов кабинет „Орешарски“, който си отиде безславно, разчитайки на „златен пръст“?

- Кабинетът „Беров“ не беше кой знае колко по-различен. Подобна формула, която днес се замисля, не е много трайна. Имаме някакво временно състояние, към което се върви. Въпросът е как този кабинет ще работи, защото до момента дневният ред на избирателите остава абсолютно неразпознат. В България има един критично важен дневен ред, който беше очевиден и през април. Става дума за неща, които трябва да се направят веднага, защото кризата е зад ъгъла. Може би след няколко седмици ще трябва да разчитаме на правителството да управлява дълбока криза. Всякакъв тип заиграване с тази тема е абсолютно безотговорно. Но засега аз не виждам никакъв напредък от политическите партии да разпознаят сериозните проблеми. Нито закриването на специализираните съд и прокуратура, нито претенциите към главния прокурор са част от дневния ред на българското общество в момента. Дори да се върви по тези стъпи, те са в средносрочен план. Най-вероятно още другата седмица Румен Радев ще връчи мандат, но ние още нямаме никаква яснота какво ще се прави по отношение на ваксинацията и на оскъпяването на живота. В момента не знаем какво е състоянието на страната в момента. Вместо народните представители да изслушат служебния премиер по тези въпроси, организираха този фестивал на Бойко Рашков и на Янаки Стоилов. Опасенията ми са, че тръгваме накриво.

- До кога ще стъпваме накриво?

- В конкретния случай ще продължим да стъпваме накриво, докато не бъде прекратена корпоративната война, която се води от 7 години. С фалита на КТБ тя се разрази с пълна сила. През последните 2 години твърде много пари се почувстваха застрашени, което води до политическа нестабилност. На този корпоративен сблъсък трябва да бъде сложен край по един или по друг начин, защото става въпрос за много агресивни интереси и пари. Докато не се намери формула за примирие в тази война, ще бъдем свидетели на тази политическа нестабилност.

- Само ВСС и главният прокурор ли останаха липсващите карти в колодата на Румен Радев?

- Със сигурност става въпрос за преодоляване на съпротивата на съдебната власт. В момента тя е единствената, върху която новите политически трансформации не успяват да окажат влияние. Съгласен съм с това, което казва Сийка Милева, че не става въпрос за юридически аргументи, а за политическа атака срещу прокуратурата. Става дума за конкретни интереси, които явно Иван Гешев е засегнал.

- Каква е ролята на президента в цялата формула, която описвате?

- Румен Радев носи цялата отговорност за предизвикването на кризата, а сега и за нейното управление. Вместо да се занимава с кадрови промени, които прави, трябва да поеме отговорност. Друг е въпросът, че ние се намираме в предизборна кампания и сме на по-малко от 100 дни от президентския вот. Трябва да е ясно, че всичко, което се случва или не, е отговорност на Румен Радев.

- Ще промени ли Бойко Борисов решението си за кандидат-президент, ще излезе ли в пряка битка срещу настоящия държавен глава?

- Това не е амбицията на самия Бойко Борисов. След цялата тази война, която се води вече една година срещу него, би позволило по някакъв начин да се тълкува, че той иска по някакъв начин да се спаси. В същото време обаче Румен Радев трябва да бъде спрян на предстоящите избори. Това означава срещу него да излязат достатъчно силни фигури, които са в състояние да елиминират възможността за втори мандат. Не мисля, че фигурата на Бойко Борисов ще е достатъчно обединителна, за да позволи постигането на подобен резултат. Ако се яви на тези избори, ще има подкрепата на избирателите от ГЕРБ, които са под една трета. В България има много добре подготвени хора, с много по-смислен политически път и доказани качества. Фигурата на Румен Радев не е непробиваема.

- Може ли да се пречупи евентуалната дружба на партиите, които се консултират за нов кабинет, след президентските избори?

 - ДПС още миналата година заяви, че не приема поведението на Румен Радев с вдигнатия пред президентството юмрук. БСП продължава да не излъчва ясен сигнал. Румен Радев беше предложен от АБВ и от Георги Първанов за кандидат-президент през 2016 г. с подкрепата на БСП. Държавният глава този път изпревари процедурата и се кандидатира като независим. Т.нар. имагинерна демократична общност в България трябва най-после да намери сили в себе си и да започне разговори. Отношението към Румен Радев трябва да бъде много ясно изявено. Това не е човек, който би могъл да получи подкрепата от българската демократична общност, доколкото съществува и не е представяна само от политически партии.  Аз се опасявам, че има доста невидими сектори, в които вървят по-съществените разговори. Във видимата част има едни декларации след срещите. Нека не забравяме, че Румен Радев не направи обръщение в парламента, което е ясен знак, че ИТН не е гарантирала, че ще има правителство. Президентът се опасява от избори 2 в 1, защото ще има същата ниска избирателна активност. Ако се гласува с една и съща машина с две бюлетини, то ще видим още по-малко гласоподаватели и на президентския вот. Това, най-вероятно, изглежда като заплаха за екипа на Румен Радев. 
  
- БСП има критично нисък брой депутати. Защо избирателите не можаха да припознаят „левицата“ като алтернатива на досегашното управление?

- БСП не е имала толкова малко депутати. Самите избиратели са дълбоко разочаровани от поведението на своята партия. Шансът на БСП е да се превърне в ключов играч в новото плаващо мнозинство. ИТН е друг политически проект, който няма да се ангажира с двустранни или многостранни договорки. Не мога да си представя как г-н Трифонов и г-жа Манолова подписват публично споразумения. Може би нямам достатъчно въображение, но наблюдавайки партиите, ми се струва невероятен подобен ход. БСП се опитва да убеди избирателите си, че са в силна позиция. Дори и в някои от партиите в ИСБНИ няма консенсус за поведението на Мая Манолова и за състезанието с Корнелия Нинова за това кой колко ще обещае.