Антоний Гълъбов: Продуценти на "Демократична България" не са доволни от представителите си, пренасочват финансите си към Кирил Петков и Асен Василев

Целта на сценария е да имаме мек полупрезидентски режим, в който да присъства формално работещ парламент

доц. Антоний Гълъбов

доц. Антоний Гълъбов

Бъдещият проект на двамата служебни министри ще прилича на универсалния перилен препарат „НДСВ“

Политтехнолозите на „Дондуков“ 2 трябва все повече да се притесняват от ДПС, което на балотажа, при ниска активност, ще има голяма тежест за крайния резултат, казва пред Faktor.bg политологът

Интервю на Васко Василев

- Доц. Гълъбов, какви ще бъдат задачите пред бъдеш евентуален проект на Кирил Петков?

- Този бъдещ проект е пропаганда, която върви трета седмица, излъчва се от едни и същи говорители и създава един политически мираж. Това, което можем да кажем със сигурност е, че няма да видим партия или движение, а най-вероятно политически инженеринг – технологично решение, което ще тества варианта за пропрезидентска формация. Целта е само една и тя не е този проект да управлява, а да осигури връзка между други политически партии, чрез които Румен Радев да успее да сглоби мнозинство в следващия парламент, което да зависи изцяло пряко от него. Всички приказки за това, че на Кирил Петков му пукало за България, а Асен Василев щял да мисли за родината, е игра с публиката. Ние познаваме този подход. Преди 20 години ни го продадоха във вид на универсалния перилен препарат „НДСВ“.  

- Означава ли, че схемата с „партиите на протеста“ се провали, щом се търсят нови варианти?

- Това е много сложен урок, който тепърва ще трябва да учим, защото видяхме сложна смесица между некомпетентност и самонадеяност в последните два парламента. Беше абсолютно ясно, че протестите от миналата година няма да родят смислена алтернатива на ГЕРБ и Обединените патриоти. Не се направи елементарно усилие да се предложи друг модел на управление на България. Точно заради това в 45-ото и 46-ото Народно събрание видяхме оголени корпоративни интереси, представлявани от хора, които настояваха само за това, за което им се плаща. Голямото разочарование сред избирателите има своето основание.

- Кирил Петков и Асен Василев се представят като модерни политици с дясно мислене. Защо тогава не са част от „Демократична България“, което изглеждаше логично, а ще правят нова формация?

- Тук не трябва да имаме никакви колебания. Крили Петков, като съучредител на „Да, България“, е човек от същия кръг. Той обаче започна да се разтваря в зависимост от посоката на финансовите потоци. Ако се инвестира в нов проект, то значи, че досегашните продуценти на „Демократична България“ не са доволни от своите представители. След като стана ясно, че корпоративните интереси не намират смислен носител, който да ги удовлетвори, е напълно възможно финансирането да се пренасочи към Кирил Петков и Асен Василев. Затова твърдя, че тук не става въпрос за бъдеща политическа партия или движение. Двамата служебни министри имат различен икономически профил. Те не могат да сформират единен политически субект, но могат да бъдат водещи лица в технологичен проект.

- Корнелия Нинова се оплака, че бъдещият проект вече е започнал да бракониерства в БСП и да опитва да съблазнява червени структури. От къде ще „откраднат“ най-много избиратели Кирил Петков и Асен Василев?

- Най-вече този проект ще „вземе“ гласове от „Демократична България“. В същото време ще има ясен профил, с който ще се опита да привлече по-младото поколение от БСП. Това са онези деца и внуци на някогашната партийна номенклатура, които предпочитат да се изживяват днес като либерали, като хора, ходили в чужбина и с дипломи от там. Говорим за сценарий, който има за цел да привлече периферии. Преди 20 години заявих, че НДСВ е амалгама от периферии. Точно това подготвя в момента администрацията на Румен Радев и неговите политтехнолози. Умишлено използвам понятие „политтехнолози“, защото то е наложено в Руската федерация и искам да бъдат разбран правилно.  

- Не казвате нищо обаче за младите, хора, които гласуват за ИТН. Те няма ли да бъдат сред потенциалните фенове на политическия инженеринг на „Дондуков“ 2?

- Има разлика, защото „Има такъв народ“ е алтернативен сценарий на Румен Радев, който е със средносрочен хоризонт. Там сценарият обяснява на избирателите на ИТН разказа за предателството. Става въпрос за друг корпус от избиратели. Кирил Петков или Асен Василев изглеждат привлекателни за третото поколение на партийната номенклатура и на хора като самите тях, които искат да покажат, че вече са модерни и че са се откъснали от някакви идеологически клишета. Избирателите на ИТН имат съвсем различен идеологичен профил. Те са по-скоро деца на средните слоеве в българското общество, които още в детството си започнаха да усещат, че са губещи. В това отношение силата на ИТН няма да отслабне. Аз не изключвам дори т.нар. партия на Слави Трифонов да увеличи малко електоралната си подкрепа на следващите избори.

- Каква е ролята на Румен Радев в бъдещия проект, той ли е неговият конструктор?

- Не смятам, че Румен Радев може да е конструктор на каквото и да е освен на някогашните набори за юноши, които се казваха „Млад конструктор“. Това не е човек, който разбира от политика. Става дума за кръгове и експертна оценка, които стоят над и встрани от Румен Радев. Той е част от един по-цялостен замисъл и колкото по-рано българските избиратели разберат това, толкова по-добре.

- Корнелия Нинова предупреди президента, че ще тества президента в структурите на БСП и ще го прати на конкурс за кандидати за държавен глава. Каква е целта на подобен ход?

- Румен Радев няма да бъде кандидат на БСП. Амбициите му и сценарият, в който е ангажиран, не предвижда да излезе като партиен участник на предстоящите избори. Той ще търси подкрепата на няколко политически формации, на които ще разчита да съберат мнозинство в следващия парламент. Целта на този сценарий е да имаме мек полупрезидентски режим, в който да присъства формално работещо Народно събрание, но мнозинството да зависи от президента. Избирателите на БСП трябва да започнат да разбират, че за пореден път ще трябва да гласуват за човек, който не е техен кандидат. През 2016 г. Румен Радев не беше издигнат от нито една партийна структура и беше господин „никой“. Той беше инкрустиран и имплантиран в предизборната кампания. С цялото ми уважение, и дължим респект към паметта на Стефан Данаилов, но той беше човекът, който превърна Румен Радев от никому неизвестен в кандидат на БСП. Тогава Данаилов заложи цялата си артистична биография, политически разбирания и авторитет, за да превърне този човек в „нещо“. Избирателите на БСП трябва да се подготвят отново да гласуват за „някой“, който е „никой“ за собствената им партия.

- Кое пречупи Румен Радев и екипът му, които в началото се дърпаха от избори 2 в 1?

- За Румен Радев изборите 2 в 1 са много по-удобни при първи тур. Неговите технолози успяха да решат голямата и сложна задача – парламентарният вот да съвпадне с първия тур на президентския. Точно за това имахме съгласуване на календари и сценарии между Народното събрание и администрацията на „Дондуков“ 2. Румен Радев забави с около две седмици и половина процедурата по възлагане на проучвателен мандат, а на свой ред парламентът прие двете последни възможни дати за провеждане на президентски избори, защото никой не може да ги спечели на първи тур. Това означава да излязат над 50% от имащите право на глас и повече от половината да подкрепят една фигура. По-малкото зло за кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова беше избори 2 в 1 на първи тур. Ако вотът съвпаднеше с втория тур, то ниската избирателна активност би могла да компрометира втория мандат на Радев. Всичко беше пресметнато. Ако се върнем назад, ще видим как умишлено беше забавен вторият мандат, а след това БСП по същия начин не бързаше и с третия. Ако президентът имаше наистина желание Народното събрание да приеме някакви важни закони, тогава парламентарните избори можеше да бъдат назначени на 21-ви ноември. Т.е., депутатите щяха да имат още една седмица за работа, но очевидно не става дума за това. Календарът на Народното събрание беше подчинен на конюнктурния интерес на Румен Радев. Истината е, че сме изправени пред риска да изпадне в конституционна криза. Три месеца преди полагането на клетва на новоизбрания президент, той няма право да разпусне парламента. Ако 47-ото НС не успее да възпроизведе мнозинство, ще продължи да функционира без правителство до февруари 2022 г. Нужно ни е поне едно програмно управление, което да продължи до пролетта или лятото през следващата година.

- Йордан Цонев предупреди държавния глава, че ДПС ще направи всичко възможно, за да не спечели втори мандат. Важи все още мантрата, че президентът не може да бъде избран без намесата и одобрението на Ахмед Доган?

- Това беше политически мит, който работеше добре през 90-те години и в началото на този век. ДПС се обяви срещу Румен Радев още миналата година. След агресивната реакция на президента срещу Мустафа Карадайъ, никой от избирателите на ДПС няма да подкрепи кандидатурата на Румен Радев за втори мандат. Това засега очевидно не притеснява политтехнолозите на „Дондуков“ 2, но е време да започне да ги вълнува, защото при ниска избирателна активност, електоратът на ДПС е много по-дисциплиниран и организиран и може да има сериозна тежест на втория тур.