Арх. Игнатов: Защо Фандъкова не поеме лично отговорността за водата в София?

Рилския водопровод към Мало Бучино не е в идеално състояние, както ни убеждават управляващите

арх. Борислав Игнатов

арх. Борислав Игнатов

Утре е извънредната сесия на СОС ще се обсъди решението за водната криза в Перник. Това заяви общинският съветник от "Демократична България" арх. Борислав Игнатов в студиото на БиТиВи. 

"Бяха представени фактите за състоянието на Рилския водопровод към Мало Бучино много идеално, но сигнали на граждани и личната ми проверка посочиха друго. Навсякъде имаше течове, тръбите корозират, а шахтите не са заключени и сухи. Трябва да се иска отговорност от "Софийска вода", каза още той.

Припомняме, че на заседание на 23 януари Министерският съвет поиска разрешение от Столичния общински съвет да бъде осъществен планът за осигуряване на вода за Перник като количества от язовир "Бели Искър" преминат през водопровода на София. Утре на заседание столичните общинари трябва да позволят ВиК системата на столицата да се използва за отвеждане на вода от язовир „Бели Искър“ през "Мало Бучино нов" до Перник. 

Уверенията от правителството, общинските съветници на ГЕРБ и Фандъкова, че няма да се вдига цената на водата в София, не са верни", допълни арх. Игнатов.

"Солидарни сме с гражданите на Перник и искаме те да имат вода. Но защо Фандъкова не поеме лично отговорност за водата на София. Стената на яз. Бели Искър е за ремонт от 10 години. Вероятно е южните квартали в София да минат на воден режим", коментира още Грети Стефанова от "Демократична България". 

"Харчат се големи средства в кризисна ситуация, без да имат покритие. Могат да се направят различни байпаси през яз. Бели Искър, без да преминават през София", предложи общинският съветник.

"Кметът на София трябва да поеме от отговорността. Ние ще помогнем, но нека знаем истината за състоянието на язовира", завърши Грети Стефанова.