Археолози проучват малко известната пещера Чая край Чепеларе

Открита е едва през 1995 година от местен човек

Спелеолози от Чепеларе и археолози от пловдивския Археологически музей започнаха разкопки в пещера, недалеч от родопския град. В момента достъпът до пещерата е доста труден, но от община Чепеларе, която финансира разкопките, смятат да я превърнат в атрактивен туристически обект, предаде БНТ.

Пещерата се намира на 1300 метра надморска височина, до нея се стига много трудно, а тук в момента се провеждат археологически и спелеологически разкопки.

Пещерата Чая е открита случайно през 1995 година от местен човек и до сега не е проучвана. След това обаче става интересна за спелеолози и археолози.

"Аз поех един проект, в който да се установи къде има плеизтоцентска гръбначна фауна в нашия район, това е районът на община Чепеларе, за обикновените хора плеизтоцентската гръбначна фауна това са пещерните мечки, елените, хиените и така нататък. При един сондаж, който провеждах тук, за да се установи дали има следи от това нещо, излезнаха следи от археологически артефакти, които след консултация с Археологическия музей в Пловдив и директора му Костадин Кисьов, той сподели че това е интересен археологически обект, тъй като много рядко се намират археологически обекти или пещера специално, която да е пещерно жилище, използвано в продължение на много години, а не просто за укритие или за някакъв кратък период", обясни директорът на Музея на родопския карст Марин Господинов.

Пещерата не е богата на пещерни образувания, но пък дава много храна на археолозите.

"Първите данни са, че имаме обитаване от 13-и век преди Христа до 1-ви век преди Христа, т.е. което означава едно постоянно обитаване в рамките на 1300 години, което за нас това е много важно, тя е била дълго време обитавана и ще е интересно да видим и кога се е срутила, и дали няма и обитавания и по-рано", допълни ръководителят на разкопките София Христева.