Архимандрит Дионисий: Папата е говорител на световния естаблишмънт

Несериозно е да каже, че отношенията между католическатаи православната църква са добри

На папа Франциск му е работа да говори всичко, което е съгласувано със световния естаблишмънт. Аз съм напълно убеден, че той им е говорител, заяви архимандрит Дионисий в предаването "Вяра и общество" по БНТ.

Несериозно е папата да каже, че отношенията между католическата църква и православната са добри. Като онази прословута толерантност, която сме имали ние тук помежду си. Ние не се познаваме. Храмовете са на 50 метра един от друг, но кой е отишъл до своя приятел, брат, да пие с него кафе, попита той.

Архимандрит Дионисий подчерта, че „в програмата на папа Франциск нищо не е прибавено и нищо не е извадено от Светия синод".

"Както главният секретар на Св. синод ясно заяви – програмата е такава, каквато е поискал папата”, каза той. 

Според него единственият човек, който се държа достойно, е българският патриарх Неофит. Той припомни, че папата говори за „икуменизация на кръвта”, но после това се превърна в „парад на пародията”.

Има македонисти в протокола на папата, обясни другият събеседник на Горан Благоев проф. Христо Матанов.

„Събитието за мир се оказа бутафория", смята той. 

" Папата направи две послания. Едното – да приемем чужденците, защото социално инженерство го налага. Другото – БПЦ за признае Македонската църква без санкция, извън протокола”, обясниисторикът. 

. За проф. Матанов „в изказванията на папата от гледна точка държавност доминирали положителните елементи, с изключение на последното му изказване за Македония, където акцентът му е бил подсказан от папското обкръжение. Но така той наруши установената традицията на „българския папа” Йоан XXIII (Анджело Ронкали) за добрите отношения между двете страни.”

Богословът доц. Смилен Марков се  включи по скайп от Оксфорд. За него „няма драма за начина, по който папата беше приет от Светия синод и патриарха. Светият синод може да приеме папата както пожелае. Проблемът е как в публичното пространство е обяснена тази позиция. Прозираха неизяснени детайли, дипломатическа неприцизност, дори имаше моменти на несръчно оправдаване, а нямаше за какво и пред кого Светият синод да се оправдава.”

За.Марков папските коментари за папа Йоан XХIII и Майка Тереза са по-важни от тези за нациите на България и Северна Македония.