Арменд Нухиу: Македонски албанци се включват в концепцията за гражданска нация

След като реформаторът от опозиционната в Северна Македония партия ВМРО ДПМНЕ Петър Богойески предложи създаването на нова политическа сила - „Македонска концепция“ , която да отрича югославската концепция за македонски народ предлага и завръщане към идеалите на историческото ВМРО за независима Македония за всички нейни граждани, част от албанската интелигенция изразява готовност за подкрепа, съобщава сайтът tatkoviva.info. 

"Ние, албанците сме неделим елемент от съвременната македонска държава. И е време като такива, да участваме в решаването на всички въпроси в страната. Не само относно „албанския въпрос“, но и за всички държавни въпроси в Северна Македония. Освободени от престъпните политически елити, албанците могат да бъдат най-конструктивния елемент за установяване на право и справедливост в страната. Ние можем да покажем, че сме граждани, които пряко подкрепят държавността. Но трябва да заменим етнонационалния патриотизъм с държавния патриотизъм. „Македонската концепция“, лансирана от млади и прогресивни политически активисти, е единствената политическа платформа, която открито приема, че албанците са истински борци за независимостта на Македония от проруската политика на сръбските власти и са най-сигурните гаранти за нейната независимост". 

Това за мен е повече от достатъчно, за да дам лична и професионална подкрепа за „Македонската концепция“. Популяризирането на новата идея за политическа нация, в която всеки от нас да е в еднаква степен македонец, независимо от неговата етническа, религиозна или политическа принадлежност е революционна и отваря вратата към бъдещата истинска равнопоставеност на всички нас, които живеем тук, в Македония.

Ние, албанците, виждахме заплаха и опит за денационализация в предлаганата досега етноцентрична концепция за Македония. За първи път македонци приемат, че ние може да сме толкова македонци, колкото са и те. Концепцията, че държавата е на един народ, малцинствата са нещо различно и по-незначително, досега подкрепяна от СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, е вече в миналото.

Днес ни се предлага да бъдем част от единна европейска нация. Тази оферта е напълно приемлива за всеки от нас. Тази политическа програма е отворена книга, в която можем да пишем най-доброто, за което се сещаме, и на албански. Ще можем да предлагаме  най-добрите проекти и идеи за развитие на цялата страна. Ще ги предлагаме на гражданите, а решението ще е тяхно. За всички граждани на Македония, защото гражданската концепция е единствената, която надхвърля стереотипите от Балканите. Днес македонци и албанци сме еднакво бедни.  Хубаво е да работим братски и да подобрим заедно живота си.

Македонската концепция проправя пътя към пълната европеизация на нашето общество. Поглеждайки назад към семейните спомени, виждаме дълга история на силно сътрудничество с македонските революционери в общата борба за свобода и човешка справедливост. Трябва ли да ви напомням за Питу Гули, албанец по баща, или за общото ни Охридско-Дебърско въстание, или за протоколите от Тирана от 1921 г. Нека използваме миналото, за да намерим път към бъдещето. Бъдещето на свободата и на благоденствието на гражданите.

Всичко това дава на нас, македонските албанци пълното право да влезем смело и активно с предложения, за да могат нашите виждания да станат част от идеята и програмата на „Концепция за Македония“, която виждам като солидна основа за начало на нов процес на честна игра, за конкуренция при  ясни правила и отворени карти за нашата европеизация.

В процеса, разбира се, двата най-големи етноса трябва да играят основна роля, но не бива да забравяме и по-малките етнически общности. Най-големите обаче са тези, които имат задължението да осигурят шансовете за просперитет и на най-малките. Правейки това, ние ще се противопоставим на външните центрове, които използват нашето етнически разделено общество и подхранват конфликтите, чиято крайна цел е да се предотврати членството ни в НАТО и в ЕС.

Крайната ни цел е истинско гражданско общество, в което никой не се чувства като наемател, а приема Северна Македония като своя родина, в която има възможността за личен просперитет. И да не забравяме, че така ще дадем положителен сигнал до нашите евроатлантически съюзници и ще допринесем за стабилизирането на региона. В тази връзка смятам, че реализацията на Коридор № 8 ще спомогне много за свързването на страната ни с Албания и с България. За мен този коридор е не само инфраструктурна връзка, но и икономическа и културна. Той ще разшири допълнително процеса на обективизация на историята, а това е част от основните предложения на „македонската концепция“. Само така ще постигнем истинността на сътрудничеството между двете основни етнически групи и ще се създаде база за стабилно държавно развитие на Северна Македония. “