Артисти и режисьори: Холивуд подкрепя култа към бялата раса

Белите хора съставляват най-малката демографска група в света, но техните истории се налагат като универсални

Виола Дейвис, Октавия Спенсър и Ивет Браун

Виола Дейвис, Октавия Спенсър и Ивет Браун

Повече от 300 артисти, режисьори и работещи в кино индустрията, включително актьорите Идрис Елба, Виола Дейвис и Октавия Спенсър, обвиниха Холивуд в това, че идеализира полицията и налага културното превъзходство на бялата раса, съобщи Variety.

Авторите на писмото - актьорът Кендрик Сипмсън, актрисата Теса Томпсън и активистите за граждански права Патрис Калорс и Мелина Абдула се обръщат към „съюзници на каузата им в Холивуд“ и молят да спрат да идеализират полицията и да популяризират културата на афро-американската общност.

„Начинът, по който холивудските продукции и други медии допринесоха за криминализирането на чернокожите, изкривиха имиджа на правната система и идеализираха корупцията и полицейската бруталност имаше тежки последици за живота на афро-американците", се казва в писмото.

„Липсата на истински ангажимент за приобщаване и институционална подкрепа само засили превъзходството на белите в Холивуд“, се казва в текста.

„Белите хора съставляват най-малката демографска група в света, но техните истории се налагат като универсални“, се казва още в писмото.

„Поради огромното влияние на Холивуд върху политиката и културата, расизмът, дискриминацията и „невидимите стени“, с които цветнокожите хора в Холивуд редовно се сблъскват, имат пряко влияние върху черните навсякъде по света“, пишат авторите./БГНЕС