Артисти окупират театрите във Франция, искат да бъдат чути

"Шоуто трябва да продължи" е изписано на плакатите на протестиращите

снимка: БНТ

снимка: БНТ

Артисти и хора от сектора на културата продължават да окупират театри във Франция. Тяхното искане е за подновяване на театралните представления. Под окупация са вече театрите в девет френски града, пише Фигаро.

"Шоуто трябва да продължи" е изписано на плакатите на протестиращите. Вълната от окупиране на театрите започна преди 9 дни от Париж - от театър "Одеон".

Артисти, студенти, хора от сектора на културата влязоха в сградата и отказаха да я напуснат, докато правителството не махне забраната за затварянето на театрите

"Започнахме с учтиви петиции, след това с мирни протести, окупирахме за кратко театъра. Но това се оказа, че не е достатъчно, за да бъдем чути. Затова решихме да останем по-дълго, заяви Дженифър Кателен, актриса.

Последните театрални представления във Франция бяха през октомври. Предвиждаше се да бъдат отворени през януари, но тогава беше регистриран висок скок на заболелите и властите отложиха отварянето.

Независимо че мерките бяха разхлабени за много сектори, театрите остават затворени. Затворени остават също кината, галериите и други културни пространства.

Засега преговорите между протестиращите и правителството не дават резултат. В четвъртък правителство обеща допълнителна финансова помощ от 30 милиона евро.

Предложението обаче се оказа неприемливо. Окупирането на театрите продължава. Протестиращите настояват и за конкретна дата, на която театрите във Франция ще отворят, съобщава БНТ.