"Еврохолд": Нямаме политически интереси в сделката с ЧЕЗ, гарантираме националната сигурност

Не се приемаме като втората Гинка, това беше една метафора на Корнелия Нинова, посочи още Асен Христов

Асен Христов

Асен Христов

ЧЕЗ направи втори опит за продажба на активите си в България. В момента има подписан договор с ЧЕЗ, остава да преминем през КЕВР и КЗК и тогава сделката може да стане факт. Това обясни в ефира на Би Ти Ви Асен Христов, шеф на Надзорния съвет на холдинга "Еврохолд".

Той обясни, че се интересуват от сделката от повече от 8 месеца, но преговорите с ЧЕЗ са започнали през февруари. 

ЧЕЗ решиха, че ще направят втори търг, нашата оферта се оказа по-добра пред тази на индийската компания. 335 млн. евро ще заплатим за акциите - "Еврохолд" е готов да увеличи капитала и имам вече уверението на акционерите, а останалите ще дойдат от две големи инвестиционни банки, които са готови да предоставят над 300 млн. евро, посочи Христов.

Той подчерта, че холдингът "Еврохолд" е най-голямата застрахователна група, има достатъчно активи. Плащането ще стане наведнъж, като 30% са собствени средства, а останалите - с банков кредит. Ние сме в автомобилния бизнес от 15 години, но смятаме да излезе от него и да влезем в друг бизнес с принадена стойност. Нашето предимство е, че е от ранга на ЧЕЗ, добре известна в чужбина, големите банки ни познават, предоставяли са ни средство за закупуването на дружества в чужбина. Ние сме добри в това да купуваме слаби компании и да ги стабилизираме, аргументира позицията си Асен Христов.

Що се отнася до подмятанията на Корнелия Нинова, че се извършва поредната корупционна сделка с продажбата на активите на ЧЕЗ на "втората Гинка".

Не се приемаме като втората Гинка, това беше една метафора на Корнелия Нинова, която доста емоционално говореше за партийната субсидия. Не ми харесва това, че холдингът се обвързва с необосновани изказвания на политици. Това, което се опитват да направят жълтите медии и някои политици е пазарна манипулация и КЗК може да се самосезира. Зад тази сделка не стои политически гръб, никога нашия холдинг не се е забърквал в подобни отношения, няма политически интереси, а ще гарантира националната сигурност, категоричен бе Асен Христов.