Асен Василев: България не може без ядрена мощност, вариантът е АЕЦ "Козлодуй"

Асен Василев

Асен Василев

В един момент, когато блоковете на АЕЦ "Козлодуй" излязат от експлоатация, трябва да имаме готов вариант, няма как България да остане без ядрена мощност. Твърдо смятаме, че страната ни не бива да остава без ядрена мощност в който и да е момент", обяви Асен Василев от "Продължаваме Промяната" по време на коалиционните преговори на тема енергетика, съобщава Епицентър.бг. 

"Изграждане на ядрени мощности ще има по-нататък, зависи каква ще е необходимостта. Но ние твърдо смятаме, че са крайно необходими нови мощности, за да е обезпечена ядрената енергия на страната ни. Смятаме, че България трябва да е ядрена държава", категоричен бе Василев. 

Според Иван Хиновски от ИТН, трябва да се работи по изграждането на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй". "5 и 6 блок ще просъществуват още десетина години. Най-лесно е адекватно е да се работи по 7 блок, там има вече ОВОС, готви се ПУП, като цяло нещата там са напреднали. Това би бил един прозрачен европейски проект. Не е добре да отлагаме и да чакаме нови технологии", смята Хиновски. 

Според Асен Василев за момента най-евтиният вариант е да се работи по АЕЦ "Козлодуй".

Партиите се обединиха около това, че трябва да се запази комплексът "Мини Марица" и да се преговаря за максимално удължаване на живота на комплекса.

В 10.00 ч. днес стартираха преговорите за съставяне на редовно правителство между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, съобщава "Фокус".

Своеобразен водещ и медиатор на дискусията на тема „Енергетика“ беше Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме промяната". Дебатът бе дълъг и изпълнен с много предложения. Това, за което всички се съгласиха, обаче, беше, че страната ни трябва да приеме нова енергийна стратегия.

От „Продължаваме промяната“ смятат за важно корупцията в сферата да бъде унищожена и да бъде изграден пълен микс от нови мощности. Желанието на ПП ПП е България да се превърне в локален център за съхранение на енергия. Друго искане на формацията е БЕХ да бъде закрит. И още – да се гарантира диверсификацията на природен газ.

Бъдещето на комплекса "Марица изток" логично беше сред обсъжданите теми. От „Продължаваме промяната“ искат скоростно реализиране на инвестиционните проекти там, за да не останат хората от региона без работа.

От БСП поискаха домакинствата да бъдат компенсирани, ако токът до Нова година поскъпне.
Таско Ерменков предложи токът на най-бедните домакинства да не се спира до две неплатени сметки, както и да се допуска разсрочване на сметките целогодишно.

Социалистите настояха да бъде запазен комплексът "Марица изток". И то – не непременно като въглищен. Таско Ерменков се обяви и за преразглеждане на условията по Зелената сделка, които касаят страната ни.

От „Има такъв народ“ са за декарбонизация на българската икономика, стратегия за развитие на минните региони, стратегия за управление на ядрените отпадъци и стратегия за собствен добив на петрол и газ. Те предложиха да се създаде и експертен енергиен съвет. Иван Хиновски поиска компенсациите за бизнеса заради скока на ел. енергията да продължат да се изплащат. Подобно на желанието на ПП, и от ИТН искат закриването на БЕХ.

Мартин Димитров от „Демократична България“ се съгласи, че в сектор има високи нива на корупция и обясни, че ако бъдещото правителство не се справи с тях, то ситуацията е безнадеждна.

За ДБ е важно да бъдат компенсирани енергийно бедните хора. Лек спор възникна около това, че в българското законодателство, обаче, дефиниция за енергийно беден – няма. Страната ни в момента използвала европейската, обясни Асен Василев.

Мартин Димитров поиска пълна прозрачност на проверките на КЗК, защото по думите му до момента те са били умишлено прекратявани, а до наказания не се е стигнало.