Асен Василев: Конституцията ограничава над 2 милиона български граждани от политическа дейност

Асен Василев

Асен Василев

"Това, което много, много, много ни харесва с Кирил в Ицо Хазарта е неговата активна позиция, включително и в песните му. Ние даваме сигнал, че на хора с изявена позиция и кариера даваме възможност да участват в решаването на проблемите, които стоят пред страната", заяви пред БНТ съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

"Преди месец ни даваха 8%, сега ни дават 15%, нашите вътрешни проучвания сочат 16%. До 14 ноември има време, надяваме се да стигнем до 30%" коментира той социологическите проучвания.

"Кирил Петков нямаше двойно гражданство, когато ставахме министри, той се беше отказал. КС още не се е произвесъл, ще видим как ще се произнесе", отговори той на въпрос знаел ли е за двойното гражданство на Кирил Петков.

Според него, на същото мнение ще бъдат и доста избиратели и "в крайна сметка ще гледат какво ще свършат".

"В момента Конституцията ограничава над 2 милиона български граждани за политическа дейност. Според мен тя трябва да се огледа, да се проведе широка обществена дискусия и да решим дали тези българи, които живеят зад граница трябва и може да бъдат ограничавани. Но това не е въпрос, който може да бъде решен на крак", коментира Василев.

"Изпратили сме нашите виждания като принципи на управления на ДБ и ИБГНИ, отворени сме да подпишем документ за принципи на управление. Това ще направи възможната коалиция след 14 ноември много по-бърза и ще е знак към избирателите, че парламентът ще си свърши работата и ще излъчи правителство", заяви той.

"За нас има една единствена разделителна линия - да се спрат кражбите и хората, които са крали да бъдат наказани. Всяка формация, която наистина е съгласна с това, ние сме готови за разговори", отговори на въпроса кои са възможните партньори.

По думите му, ДБ са заявили едни по-десни икономически позиции, а на ИТН икономическите позиции са много различни.

"Как да работим с ДПС след като те защитават господин Пеевски, нещо повече издигат го за депутат. Досега не сме видели ГЕРБ да кажат, че не трябва 8 милиарда да се раздават без поръчки, а хората, които са го направили да отидат в затвора", отговори той на въпрос за възможността за преговори с ДПС или ГЕРБ.

"Ако някой разпише сега да се плати на пътните фирми става автоматично клиен на прокуратурата. Търси се начин да се плати, но проблемът е по-скоро юридически, отколкото финансов", заяви Василев.