Сезират институциите заради разкриване самоличността на пловдивския ученик

АЕЖ-България ще настоява за санкции срещу агенция ПИК

Асоциацията на европейските журналисти – България ще сезира всички институции, които биха могли да вземат отношение и да накажат отговорните за незаконното и неетично разкриване на самоличността на дете, пострадало от престъпление. Това съобщават от асоциацията. 

Ученикът от Пловдив, за когото беше съобщено, че се е радикализирал, на първо място е жертва на опасна терористична мрежа, за която се твърди, че го е вербувала. Той не е бил защитен от държавата, а по-сериозни последствия са предотвратени единствено благодарение на навременната намеса на семейството му. За благодарност, че е изпълнило дълга си към обществото, това семейство е подложено на безпрецедентен тормоз от псевдомедия и нейните псевдожурналисти.

Пристъпвайки всички законови правила и норми на етичната журналистика, агенция ПИК разкри самоличността на ученика, мястото където учи, подробности за семейството му. Репортер на агенцията разпита съученици на момчето, без да е поискал и получил съгласието на възрастните, които отговарят за тях. Агенцията извърши това с пълното съзнание, че пристъпва правилата и законите. Всичко това обаче не би било възможно и без съдействието на хора от държавни институции, затова АЕЖ-България ще настоява за разкриване и понасяне на отговорност от всички замесени.

АЕЖ-България внася сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет, Министъра на вътрешните работи, председателя на ДАНС с настояване да разследват изтичнето на информация, известна единствено на служители на съдебната власт, МВР и/или ДАНС. Редно е ръководителите на тези институции да проверят за извършени дисциплинарни нарушения от техни служители.

АЕЖ ще попита по реда на Закона за достъп до обществена информация чия е била идеята за оповестяването на случая на пресконференция в Пловдив. Важно е обществото да научи тази информация, за да си направи изводите дали разгласяването на случая не е евтин пиар ход на някоя от институциите, който освен до сериозни последици за личността на ученика и семейството му, води и до компрометиране на борбата с тероризма и националната сигурност на България. В резултат на разгласяването на случая цялото внимание е насочено към едно дете, докато на хората, които са го вербували, е позволено да прикрият следите си и да се спасят от преследване. А и да вземат по-сериозни мерки при други подобни случаи. Осветено е най-ниското звено по веригата, а това със сигурност не е ефективна борба с терористична мрежа.

АЕЖ-България ще настоява за санкции срещу агенция ПИК. Държавната агенция за закрила на детето трябва да изпълни правомощията си и да наложи максималните законови глоби на медията и служителите й, нарушили Закона за закрила на детето. Чест прави на служителите на Държавна агенция за закрила на детето, които в понеделник са се опитали да предупредят медията, че нарушава Закона.

Отговорност за действията на ПИК може да бъде потърсена и от Агенцията за защита на личните данни. Незаконното разкриване на самоличността на детето категорично не е от обществен интерес и в този смисъл не бива да се третира като журналистическа дейност.

Не на последно място, АЕЖ-България би искала да благодари на представителите на журналистическата гилдия, които яростно се противопоставиха на излагането на детето на подобна публичност. Колеги от Пловдив излязоха с протестна декларация по повод случилото се, то предизвика възмущение на много журналисти от цялата страна. Псевдожурналистиката не бива да саботира усилията на професионалистите и е крайно жалко, че заради подобни безскрупулни злоупотреби страда образът на цялата професия. Най-ефективният начин да се противопоставим е чрез обединяването в общност и вратите на АЕЖ винаги ще са отворени за журналисти, отстояващи професионалните стандарти. А заедно с УНИЦЕФ и други организации ще продължим да работим за етичното отразяване на децата в медиите