Хотелиерите в Тракия към гръцкия премиер: Затварянето на границите ни с България е "надгробен камък"

Кириакос Мицотакис

Кириакос Мицотакис

Асоциацията на хотелиерите в Тракия (бел. ред. Ксантийско и Гюмюрджинско), изглежда е първият орган, който реагира на затварянето на границата с България, което остро засяга туризма на областите Тракия и Източна Македония. В съответно писмо до министър-председателя те говорят за „надгробен камък“ за туризма на района и искат преразглеждане на решенията, съобщава zlatograd.com

До министър-председателя на Република Гърция, г-н Кириакос К. Мицотакис

Копие до г-н Stelios Petsas - заместник-министър на премиера - говорител на правителството, г-н Theodoros Karaoglou - заместник-министър на Македония и Тракия, г-н Haris Theocharis - министър на туризма

Г-н Премиер,

според вчерашното изявление на говорителя на правителството за туристите от България, е обявено, че „...през границата с България е разрешено влизането на българските посетители само чрез КПП «Кулата»“. От другите пунктове са разрешени само преминавания по съществени причини."

Бихме искали да изразим дълбокото си недоволство на всички хотелиери в Тракия, тъй като е лесно да се разбере, че прекъсването на прохода от граничните пунктове на Нимфея (Родопи) и Орменио (Еврос), ще бъде тежък удар върху туристическия поток към нашия район, поставяйки го по същество в състояние на туристическа изолация.

Трябва да ви уведомим, че горните гранични пунктове са от решаващо значение и са ключови проходи от Балканите като цяло, тъй като те обслужват огромната част от балканските туристи, посещаващи нашия район.

В случай, че горните входни пунктове останат затворени, повече от сигурно е, че всеки опит за привличане на туристи това лято и възстановяването дори на малък процент от пристигащите през пътищата в нашия район, ще се срине, което следователно ще постави надгробен камък в туристическия трафик на един чувствителен район като Тракия.

Тъй като не сме били уведомени за решение за затваряне на двата гранични пункта, считаме за необходимо да се намесим възможно най-скоро, защото това вече предизвика вълна от отмяна на резервации, поради негативната публичност, причинена в съседната страна. Благодарим ви предварително и очакваме с нетърпение вашите действия.