Асоциацията на прокурорите в България твърдо стои зад номинацията на Гешев

Иван Гешев

Иван Гешев

Становището на Асоциацията на прокурорите в България относно това какви да бъдат качествата на новия главен прокурор беше зачетено и ние участвахме в определянето на новия главен прокурор. Застанахме плътно зад номинацията на Иван Гешев. Това заяви зам.-председателката на Асоциацията на прокурорите в България Даниела Ангелова пред Нова ТВ.

Цялото общество стана свидетел на изслушване на Гешев, което продължи повече от 8 часа. В неговите качества се убедиха всички, които искаха да разберат какъв ще е следващият главен прокурор. Считаме, че процедурата е напълно законна. Не е нарушение на закона, че кандидатът е бил само един ,заяви Ангелова.

По думите й, след повторното гласуване във ВСС, следва да се продължи процедурата. Конституцията дава правомощия на президента на България, в случая решението на ВСС отива повторно при президента и той следва да действа при условията на обвързана компетентност, обясни Ангелова.

Президентът няма срок за подписването на указа, но от Асоциацията на прокурорите призовават за по-скорошно приключване на процедурата. Мандатът на Сотир Цацаров изтича през януари, припомни тя.