Атанас Атанасов: Борисов иска да е Ахмед Доган в Банкя, не подава оставка, защото има неизпълнени ангажименти към задкулисието

Демократична България ще се бори за възстановяване на парламентарната република, днешният парламент е обезличен, а решенията за харчене на стотици милиони се взимат на тъмно, в премиерския кабинет или в Банкя

Атанас Атанасов

Атанас Атанасов

През неадекватната работа на Иван Гешев хората разбраха колко е важна реформата в съдебната власт

Управляващите се страхуват служебен кабинет да прави изборите, защото няма да могат да ги купят, казва пред Faktor.bg съпредседателят на „Демократична България“

Интервю на Васко Василев

- Ген. Атанасов, след 37 дни граждански протести срещу кабинета на Борисов – какво не разбра властта?

- Ние сме свидетели на една тежка агония на тази корумпирана власт, на гърчове и на принципа „една крачка напред – две – назад“. Аз съм убеден, че Бойко Борисов, който има силна интуиция, вече е разбрал, че трябва да си тръгне от властта. Има обаче две основни причини, заради, които не може да го направи веднага. Затова са и тези танцувални стъпки. Едната причина е, че има твърде много поети ангажименти за реализиране на обществени поръчки и проекти, за които според мен са взети пари занапред. Бойко Борисов трябва да стиска със зъби тази власт, докато не изпълни поетите ангажименти, защото те са към задкулисието и подземния свят, а там не си поплюват. Втората много важна причина, поради която Бойко Борисов ще се опита да докара нещата до редовни избори е, че управляващите не искат вотът да се организира от служебно правителство. Тогава те няма да могат да го купят, защото разполагат с неограничено количество пари, които дори не знам вече къде ги слагат. Отделно от това, Бойко Борисов не е глупав човек и на него страшно много му се иска да бъде „Ахмед Доган в Банкя“ – да се оттегли, да се моделира власт, на която той да дърпа конците. Иска му се, но няма да се случи. 

- Как очаквате да се развият протестите и какви са вариантите? 

- В един момент протестите могат да намалят своя заряд поради обективни обстоятелства – август месец е и хората са на почивка. В последствие обаче те ще избухнат с още по-голяма сила, защото има икономически, социални и политически предпоставки, които могат да повлияят като бензин в огъня. Сигурен съм, че и Бойко Борисов си дава сметка, че сме на ръба на икономическа криза. Виждаме какво се случва например в такива сериозни отрасли, какъвто е туризмът, както и в други производства, които забуксуваха. Представете си всичко това, комбинирано с медицински причини, като например засилване на пандемията. При всички случаи за това ще бъде виновна властта в съзнанието на хората. Включително и тези „мерки“ на правителството не са антикризисни. Това, което прави Бойко Борисов е да налива пари по различен начин, което е опит за потушаване на общественото напрежение и за пресрещане на протеста, но той не може да бъде овладян. Единственият начин да се потисне общественото напрежение е чрез подаване на оставка. Премиерът се страхува от служебно правителство на президента. Между Бойко Борисов и Румен Радев напрежението ескалира много тежко. Те двамата ще се гонят, но в случая Румен Радев е човекът, който е в позицията да преследва Бойко Борисов, а не обратното. Лидерът на ГЕРБ се страхува, че един служебен кабинет може да извади кирливите му ризи и корупционните схеми. През последните две години всяка седмици възникваше нов скандал, свързан с корупция. Много от тези случаи вече ги и забравихме. Дори и прокуратурата да си затваря очите, служебните министри могат да извадят наяве престъпните схеми. 

- Има ли вариант кабинетът да остане на власт до редовните избори през март месец? 

- Не изключвам и този вариант, защото управляващите влагат огромен икономически и властови ресурс да удържат нещата. Само че тогава на едни редовни избори те може да загубят наистина много сериозно влияние и обществен подкрепа, и всичко да се свие до номенклатура на управляващите, които ще гласува за собствените си места. Ситуацията е „цунг-цванг“. Ако питате Бойко Борисов, той би си подал оставка още днес, но кукловодите му, с които управляват, нямат интерес да си отиде и затова го притискат. Вие виждате как от сутрин до вечер премиерът говори коренно различни неща. Дава едни анонси как е готов да си отиде, а на другия ден е с променена позиция, защото някой го притиска. Той няма самостойна политическа воля за взимане на решения. Неговите зависимости сега лъсна страшно много. 

- Как гледате на внушенията на Андрей Райчев и компания, че в лицето на ДБ и Христо Иванов вече се е появило новото и истинско дясно?

- Не съм гледал Андрей Райчев и не знам какво говори. ГЕРБ не е автентична дясна партия. Този кръг, с който Бойко Борисов работеше преди това, искаше да направи проект, с който да управлява страната, за да усвоява финансови средства. Тези хора използваха тогавашната слабост на дясното и си залепиха етикет, че те са десни. Но ГЕРБ не е автентично дясна партия, а имитация, която много добре си партнира и с ДПС, и с кръгове в БСП. Автентичното дясно сега набира скорост, защото много хора осъзнаха измамите, които властта правеше през годините. 

- Защо Румен Радев не отговаря на призива на Христо Иванов да каже какъв ще бъде служебният му кабинет и приоритети?

- Служебното правителство има една основна задача – да проведе честни избори при спазване на всички правила. То също така може да информира обществото за предходните действия на предишния кабинет, от което Борисов много се страхува. Румен Радев заяви, че е готов със служебен кабинет и би било честно той да излезе и да каже как го вижда като формат, и какви приоритети ще му възложи като негов патрон. Не изключвам тук и тактика на Румен Радев да не бърза умишлено, за да не изплаши властта с някакви ходове. Аз не съм гласувал за този президент, както и огромната част от нашите избиратели. Откакто се повиши политическото напрежение, всичко това, което говори Румен Радев, за съжаление, е вярно. 

- Много десни избиратели са дистанцирани от протестите заради компанията Радев, Нинова, Мая Манолова, Румен Петков и т.н., как ще ги привлечете?

- Аз наистина приемам, че тези хора, които са на улицата правят граждански протест и именно затова от „Демократична България“ го подкрепяме. Голяма част от исканията на хората съвпадат с позициите, които ние сме изразявали от три години насам. Не е работа обаче на политически партии и на лидери да застават на първа линия на протеста и да се опитват да го оглавят. Разбира се, че ще има опити на определени политически лица да извлекат дивиденти от протестите. Кой какви намерения има за властта - ще се види, когато падне това правителство и като се насрочат избори. Към този момент основната задача на недоволните в гражданското общество, които са 60%, е да свалят тази власт. Когато това се случи, тогава нека политическите сили да излязат и да кажат какво предлагат. Десните избиратели, разбира се, не мога да се радват на тези имена, които изброихте. Макар че например не виждаме на протестите поддръжниците на БСП. На площадите са млади хора и избирателите на десницата. Може би по принцип левицата не може да изкара своите хора на протести. 

- Смятате ли, че с компанията около президента може да се намерят решения по стратегически теми като „Белене”, „Турски поток”, неутрализиране на руското влияние? 

- Румен Радев не може да реши тези въпроси, а и не е мястото президентът да се занимава с това. Ние имаме тежко обезличен парламент. Народното събрание е основната институция в българската държава и това е записано в чл. 1 на конституцията. Бойко Борисов е основният виновник за обезличаването на парламента. Още в първи си мандат имаше сцена, в която той нарече депутатите безделници. Това на практика е отношението му към собствения му работодател. Освен това, през последните години Борисов много рядко намира повод да влезе в пленарната зала и да каже каквото и да било. От „Демократична България“ още преди две години заявихме, че ще се борим за възстановяване на парламентарната република. Народното събрание е мястото, където трябва да се взимат важните политически решения за България. Там трябва да се обсъжда какво се случва с „Руски поток“, с АЕЦ „Белене“, както и основните външнополитически приоритети за страната ни. Отново в парламента трябва да се вземат решения за позициите ни в ЕС и в НАТО, както и за Путиновата политика, която се прокарва в света. Каквото и да е Народното събрание, там поне решенията се взимат прозрачно, защото дебатът се провежда публично и хората чуват различните позиции. В същото време Бойко Борисов прокарва някакви решения, за които никой не знае чии са и чии интереси защитават. Той твърди, че е срещу руската инвазия в България, но на практика всичките решения, които се взимат, обслужват интересите на Кремъл у нас. Защо например трябваше с такива темпове да се строи този „Руски поток“, който се опитваха да ни го представят като „балкански“? Владимир Путин издърпа ушите на Борисов публично и попита какво се случва с проекта и защо се бави. След това Бойко Борисов отиде светкавично на място и успокои Москва, че проектът напредва. Преди години премиерът каза, че АЕЦ „Белене“ е „гьол“, а сега прави всичко необходимо да построи централата, разбира се, с руско участие. В един бъдещ парламент ще се борим Народното събрание да е основна институция, а изпълнителната власт да е производна, както е записано в конституцията. Това, което хората виждат най-отчетливо, е парламентарния контрол, защото Народното събрание има две основни функции – законодателна и контрол върху изпълнителната власт. По време на парламентарния контрол пленарната зала е празна, а отделно никой не го слуша, защото не се задават истинските въпроси към управлението. Аз дори не знам, дали за една година Бойко Борисов е стъпил 1-2 пъти в Народното събрание. Важните въпроси, които се задават към изпълнителната власт, се отклоняват от председателя на парламента. Виждате и какво е отношението на министър-председателя към Цвета Караянчева с „онези“ реплики. Трябва да се възстанови парламентаризмът и именно в Народното събрание да се взимат всички важни за държавата решения, а не в кабинета на премиера или в Банкя. Не може без да се актуализира бюджетът да се харчат стотици милиони, които заминават някъде.       

- Да се абстрахираме от опциите за неточност и емоционални нагласи, но социолозите дават високо доверие за партията на Слави Трифонов при евентуални избори, без дори да е заявил една политическа теза или активност. С лозунга вън мутрите, не се ли връщат именно мутрите във властта?

- Аз съм много внимателен, когато чета данните на социологическите ни агенции, защото неведнъж са лъгали. Не знам, дали Слави Трифонов има такава голяма подкрепа, каквато от някои съсловия му дават. На този етап всички политически сили трябва да бъдат приветствани за усилията за смъкване на тази власт, защото тя е тежко корумпирана и вредна за България. Когато падне тази власт и стигнем до избори, тогава нека всеки да представи концепциите си за вътрешна и външна политика, за да се види как може да се състави мнозинство. Рибата още е в морето, за да слагаме тигана. Определени социологически агенции неведнъж умишлено са подвеждали избирателите. Това, което казват днес социолозите обаче, не може да се манипулира – че има радикални промени в нагласите на избирателите. Затова ви казвам, че ГЕРБ ще остане накрая само с подкрепата на своите калинки. В едно следващо Народно събрание много трудно ще се формира мнозинство. Аз обаче виждам, че автентичната десница се консолидира около „Демократична България“ и това е една добра новина, за да може да бъдат вкарвани истински политики в следващия парламент, а не измамите, които Борисов и компания толкова години провеждат. 

- Дори и да бъде свален Гешев, това означава ли спиране на делата и чисто минало и бъдеще за Васил Божков, боса на КТБ, Миньо Стайков, Баневи, Арабаджиеви, съветниците на Румен Радев и т.н.?

- Това, което се забелязва не само от политически анализатори е, че законът не се прилага еднакво спрямо всички. Това е големият проблем на прокуратурата и на Иван Гешев. Тези лица, които изброихте, не означава, че не трябва да бъдат подложени на разследване. Въпросът е, че има доказателства за наказателно преследване срещу други, ортаци на днешната власт, на които не се посяга. Основен проблем, който ще стои пред бъдещия парламент е, какво се случва със сега действащия ВСС и с главния прокурор. Ние имаме радикални предложения в това отношение. Смятаме, че прокуратурата трябва да бъде извадена от съдебната власт и да бъде независим орган извън всички други власти. КЕВР, например, е един такъв случай. Комисията е равно отдалечена от всички власти, макар да е конфигурирана от Народното събрание. За да има доверие към главния прокурор, той трябва да бъде избиран с много високо мнозинство в парламента, пред който да се отчита. От „Демократична България“ предлагаме още да може с 10 000 граждански подписа да се инициират законодателни проекти. Към сегашния момент това може да се прави само от народните представители и от правителството. По този начин може да бъде решен и въпросът с лобирането. Към настоящия момент ние имаме скрито лобиране от различни среди, които си плащат за приемане на определени закони. През неадекватната работа на Иван Гешев хората разбраха колко е важна реформата в съдебната власт. 

- Има ли руски план втъкнат в тези граждански бунтове?

- Това е една от опорките, чрез които властта и лично Бойко Борисов се опитват да разколебават десните избиратели, които болезнено възприемат руските интереси в България. Може да има хора, които да протестират срещу тази власт и да са тежки русофили. В този протест има елемент на хора, които би могло да бъдат манипулирани от Русия. При положение, че Бойко Борисов обслужва руските интереси в България обаче е объркващо точно той да плаши избирателите с руска интервенция. 

- Въпреки, че Христо Иванов предизвика с акцията с в Росенец революция, ДБ не генерира очакваното високо одобрение, ще търсите ли опция за отваряне на формата?

- Колкото и да имаме забележки към българската социология, последните изследвания показват удвояване на резултата на „Демократична България“. На евроизборите ние имахме малко над 6%, а сега ни дават над 12%. Подкрепата на „Демократична България“ расте сериозно и в резултат на акцията в Росенец, и на цялостното ни поведение като политическа сила и позициите, които заемаме. Ние сме най-радикалните критици на днескашната власт. Хората чуха нашите послания за предсрочни избори, за отстраняване на Борисов и на управляващата клика. От това ще излезе формиране на ново мнозинство и на нова власт, която на първо място да проведе радикална реформа за ограничаване на корупционните схеми в страната. „Демократична България“ вече е незаобиколим фактор в българската политика. Оттук нататък всички ще се съобразяват с нас и в един следващ парламент си мисля, че без коалицията ни няма да може да бъде сформирано мнозинство. Към този момент няма политическа сила със солидна подкрепа, която да виждаме като допълнителен партньор в „Демократична България“. Нашите партньори на следващите избори ще бъдат свободните граждани.