Атанас Димитров: Борисов направи смел ход, като поиска намаляване на ДДС за туризма

Атанас Димитров

Атанас Димитров

Към настоящия момент около 30% от заведенията не са отворили. А баровете, дискотеките и нощните заведения пък няма да отворят още поне шест месеца. Това обяви по Нова ТВ Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.
 
Според него туризмът е жизненоважен за страната, тъй като формира 12-13% от брутния вътрешен продукт. Димитров определи като изключително смел подход на премиера Бойко Борисов намаляването на ДДС-то за заведенията и ресторантите. „Бизнесът е скъп, капиталоемък, изисква ресурс. Той има нужда. В него работят 250 000 души. И още толкова в съседни отрасли, които съпортират бизнеса имат нужда от туризма. В момента и те са на колене“, коментира той.

А хотелиерите по Черноморието всеки сезон започвали от нулата. Според заместник-председателя на БХРА фирмите, които оперират в този сектор могат да предприемат два подхода. Първият от тях е пряко да намалят цените и да станат по-конкурентоспособни, а вторият – да инвестират в персонал и поддръжка на обектите си, с което ще стабилизират състоянието си след излизането от кризата.