Наемодателите у нас изкарали официално 635 млн. лв. за година

Официално дадените заплати през 2018 г. са в размер на 6,491 млрд. лв.

Доходи от наеми в размер над 635 млн. лв. са получили българите през 2018 г. Това става ясно от подадените в Националната агенция за приходи (НАП) годишни данъчни декларации. Оказва се, че парите от наеми имат много голям дял в доходите на домакинствата, като все повече хора съвестно ги обявяват пред НАП и плащат дължимите данъци. Обявените доходи от наеми са с 9,4% повече от предходната година. Внушителна е и сумата на обявените доходи от прехвърляне на права и имущество – 438,9 млн. лв. Тук влизат доходи от продажба на акции и дялове от компании, както и на жилища, ниви и автомобили. Но повечето доходи от продажба на жилища и коли са необлагаеми и не влизат в тази сума, а се обявяват само по желание в годишните данъчни декларации. Необлагаеми са доходите от продажба на едно жилище, ако между придобиването и продажбата са минали над 3 години, както и на два имота, ако са притежавани над 5 години. Не се облагат и доходите от продажба на кола, ако е притежавана над година. Оказва се, че общите доходи от наеми и продажба на имоти и дялове от фирми са над 1 млрд. лв., съобщава "Труд". 

Официално дадените заплати през 2018 г. са в размер на 6,491 млрд. лв. Тук влизат не само заплатите по трудов договор, но и възнагражденията на шефовете на фирми, които работят на договор за управление и контрол, както и парите, които получават собствениците на дружества за полагането на личен труд. Общата сума на раздадените заплати нараства с близо 25% спрямо предходната година. Това се дължи както на увеличението на заплатите така и на по-високата заетост. Общата печалба на едноличните търговци от развивания от тях бизнес и на земеделските производители, които са избрали да плащат данък върху реализирания от тях финансов резултат, нараства със 7,7% до 708 млн. лв.

Обявените доходи от друга стопанска дейност в данъчните декларации са внушителната сума от 1,837 млрд. лв. Тук влизат получени суми по граждански договори, изплатени хонорари и авторски възнаграждения, доходи от упражняване на занаят или свободна професия като например адвокат и лекар на свободна практика, както и доходи на земеделски производители, които се облагат по общия ред като ползват нормативно признати разходи.