Белгия и България ще бъдат домакини на финалите в Златната европейска лига по волейбол през юни

Рекордните 40 национални отбора, представляващи 26 федерации, ще участват в изданията на Европейската лига по волейбол при мъжете и жените през 2021 година. Златната европейска лига ще продължи да бъде с 12 отбора от всеки пол. 
Във второто ниво – Сребърната европейска лига ще участват по осем отбора за мъже и жени. Тези числа са особено впечатляващи по време на пандемия на коронавирус и показват, че националните федерации очакват с нетърпение завръщането на Европейската лига, след като глобалната здравна криза доведе до отмяната на изданието за 2020 година.

Престижната надпревара ще започне в края на май. Административният борд на CEV потвърди на последната си виртуална среща, че Белгия и България ще бъдат домакини на турнирите за мъже и жени от финалната четворка (18-20 юни 2021 г.) И двете страни трябваше да организират финалите през 2020 година, но избухването на коронавирусната криза през пролетта предизвика хаос в международния спортен календар и отмяна на състезанията.

При мъжете Турция ще се опита да запази титлата, спечелена през 2019 г. в Талин. Тимът ще бъде в група „С“ с амбициозни съперници като Чехия, Беларус и Португалия. В група „А“ домакинът на Финалната четворка – Белгия, ще се изправи срещу Испания, двукратния победител в Европейската лига Естония и Латвия, която по-рано тази година се класира за финалния етап на Евроволей 2021 за първи път след 1995 г. В група „В“ Холандия ще играе с Украйна, Словакия и Румъния.

При жените носителят на титлата от 2019 година – Чехия, ще срещне Хърватия, Беларус и Унгария в група „C“. Волейболистките на България, победителки в изданието за 2018 г., както и домакини на финалната четворка през тази година, ще се изправят срещу Украйна, Словакия и Финландия в група „В“. Азербайджан ще бъде в компанията на Испания, Румъния и Франция в група „А“. Победителите във всяка група ще се присъединят към домакините Белгия и България на финалите.

Ако Белгия и България завършат като първенци на съответната група, вторият най-добре класиран отбор в съответния поток също ще стигне до финалната четворка. Поради коронавирусната криза CEV и участващите национални федерации се споразумяха да изменят състезателния формат на състезанието, връщайки се към турнирен принцип вместо мачове на разменено гостуване. По този начин се намаляват международните пътувания рискът от инфекция с коронавирус.

Двата най-добри отбора от Европейската златна лига ще се присъединят към домакините Хърватия и Португалия в турнира на FIVB Challenger Cup за жени и мъже през 2021 г. Победителят от тази финална надпревара ще получи промоция за участие във Волейболната лига на нациите през 2022 година.