България измъкна от С. Ирландия първа точка в световните квалификации

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Северна Ирландия и България завършиха при нулево равенство в световна квалификация от група С за Мондиал 2022 в Катар.

„Лъвовете“ започнаха с шест промени в състава в сравнение със загубата от Италия, като на терена се завърна Кирил Десподов, който лекуваше контузия след двубоя с Швейцария. На стадион „Уиндзор Парк“ в Белфаст нашите имаха претенции за дузпа за игра с ръка на Джони Еванс, но главният съдия от Израел подмина исканията за единадесетметров наказателен удар. Първият и единствен точен удар до почивката дойде в 11-та минута, когато Джон Магенис стреля с глава, но без проблеми за стража Даниел Наумов, който дебютира с националната фланелка. Домакините продължиха да бъдат по-активни, главно през фланговете, като стигнаха до най-сериозната си опасност чрез Стюарт Далас, чийто удар с глава срещна напречната греда.

Отново Магенис стреля с глава в аут след остро центриране. Родните национали стигнаха до едно разбъркване и неточен изстрел на Валентин Антов след грешка на вратаря на северноирландците Бейли Пийкок-Фарел. В края на полувремето капитанът ни Георги Костадинов получи травма и бе заменен от Петър Витанов. Лентата получи Десподов, но за кратко – на почивката на терена Антонио Вутов бе заменен от Димитър Илиев, който пое лентата от атакуващия играч на Лудогорец.

В самото начало на втората част коварен шут на Гавин Уайт предизвика намеса на стража на ЦСКА 1948 Наумов. Домакините продължиха да натискат в търсене на пробива, но така и не намираха път към българската врата. От своя страна, „трикольорите“ се отчетоха с един опит за бърза контраатака, но пасът на Георги Йомов към Десподов не успя заради съобразителното излизане от голлинията на Пийкок-Фарел. Последваха два опасни удара на резервата Найъл МакГин, които за щастие на „лъвовете“ минаха встрани.

В добавеното време на срещата България можеше да стигне и до пълния комплект точки, но ударът с глава на Димитър Илиев бе спасен блестящо от Пийкок-Фарел. Друга от нашите смени – Атанас Илиев, също стреля с глава, но над вратата при последната ситуация в мача. Така, Ясен Петров записа първи точки начело на България след двете поражения от Швейцария и Италия. Нашите остават без успех извън дома в последните си 11 гостувания. От своя страна, Северна Ирландия продължава да търси дебютна победа под ръководството на Йън Баръклъф, като серията без успех достигна 12 мача.

В другия двубой от групата Италия стигна до трета победа от също толкова срещи с един и същи резултат – 2:0. „Скуадра адзура“ надви Литва с голове след почивката на Стефано Сенси и Чиро Имобиле от дузпа. Тимът оглавява класирането с девет пункта, а втори е Швейцария с шест точки от две изиграни срещи. /БГНЕС