България загуби и последния шанс за Евро 2021, трикольорите паднаха от Унгария

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Националният отбор на България няма да участва на Европейското първенство по футбол следващото лято, след като загуби полуфиналния плейоф с Унгария с 1:3. На Националния стадион “Васил Левски” в столицата “лъвовете” играха силно през първото полувреме, но бяха наказани от ефективната игра на унгарците, които реализираха всичките си възможности, за да стигнат до класически успех.

Срещата започна неприятно за тима на Георги Дерменджиев, след като още в 17-та минута централният защитникът на гостите Вили Орбан се разписа с известна доза късмет след центриране от корнер, при което защитниците на България не се намесиха добре. Домакините отговориха мигновено с опасен изстрел на Тодор Неделев, който вратарят на Унгария Петер Гулаши отрази, а до почивката добри възможности за гол имаха още Галин Иванов, Божидар Краев и отново Неделев, но стражът на гостите бе на мястото си.

Втората част започна по много неприятен начин за България, след като Золт Калмар покачи на 2:0 със силен изстрел от свободен удар, като вина за попадението носи и Краев, който подскочи и се обърна с гръб на стената, построена от Пламен Илиев. Няколко минути по-късно “лъвовете” получиха право да изпълнят дузпа за нарушение срещу Краев, но след консултация с ВАР реферът Шимон Марчиняк върна нарушението на границата на наказателното поле, макар и повторенията да показаха, че то бе вътре.

В следващите минути резервите Георги Йомов и Кирил Десподов също имаха претенции за дузпи, подминати от Марчиняк, а в 75-та минута Неманя Николич сложи точка на спора с трети гол за Унгария, дошъл след центриране отляво и безобразна подредба на българските защитници. Минута преди края на редовното време Йомов отбеляза почетното попадение за България след добра асистенция на Исмаил Иса.

По този начин България загуби от Унгария с 1:3 и се прости с надеждите си да участва на Евро 2021, докато унгарците ще се изправят срещу Исландия в Будапеща в директен сблъсък за място на Европейското първенство. В другия полуфинал тази вечер Исландия победи Румъния с 2:1 у дома.