България със световно признание за мерките срещу Covid-19 в туризма

Страната ни получи сертификат за хигиенна и безопасна дестинация на Световния съвет по пътувания и туризъм

Марияна Николова

Марияна Николова

България получи сертификат за хигиенна и безопасна дестинация на Световния съвет по пътувания и туризъм и това доказа, че взимаме навременни мерки, съобщи по БНТ вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

„Нашите мерки бяха навременни. България получи сертификат за хигиенна и безопасна дестинация на Световния съвет по пътувания и туризъм и това доказа, че взимаме навременни мерки по отношение на здравето и живота на хората, но и по отношение на социално-икономическата политика. Това е нормално и правилно. Продължаваме с нови мерки. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви нови мерки в размер на 150 млн. лв., като тук има и 80 млн. лв. за малкия и средния бизнес, както и 68 млн. лв. за предприятия с оборот на 500 000 лв. Кабинетът е коалиционен и всеки има своя принос за тези мерки. Това беше подкрепено и от „Обединени патриоти“, каза още Николова
 
По думите й има тенденции мярката 60/40 да продължи и през 2021 г.

„В ситуацията с мярката 60/40 е много интересно, че първоначално, когато подготвяхме мярката, имаше резерви от страна на бизнеса, но на Тристранния съвет нямаше нито един член на Съвета, който да е бил против, и мярката мина с единодушна подкрепа. Има и варианти и тенденции, защото тя претърпява различни дизайни. Тя ще действа до края на годината, като има тенденции тя да продължи и през 2021 г.“, посочи Николова.

„Има логика в нея. Тя е за запазване на работниците и подкрепа на бизнеса. Бизнесът най-силно усети ефекта от тази мярка и подкрепата на държавата. Мярката 60/40 се трансформира в 80/20 за сектор "Туризъм" с допълнителната помощ от 290 лв. Статистиките показват, че има тенденция дори за нова вълна на коронавирус. Много е важно да подкрепим работниците, служителите и бизнеса, защото тази заетост е ключова и за следващия сезон 2021. ИОмаме дългосрочен характер на погледа по отношение на определяне на стратегическия план на мярката 60/40. Нейният ефект в момента е положителен", заяви вицепремиерът.

„Тенденциите в безработицата се запазват. Очакваме безработицата да не е висока при нас. За първото полугодие отчитаме спад от 5.9%. Свободните работни места в сектора са около 1514. Най-пострадалите сектори са „Туризъм", „Транспорт" и „Преработвателна промишленост". Най-тежка е ситуацията в туризма, където безработицата е 30.1%. Следва „Транспорт" с 18.2%, както и „Преработвателна промишленост" с 15.7%", добави тя.

„Трябва да има реципрочност на помощите както за хората, така и за бизнеса, защото всички имат нужда от подкрепа. Трябва да продължим с подпомагането и през есенно-зимния сезон по отношение на социално-икономическите мерки. Правителството одобри над 2 млрд. лв. за социално-икономически мерки. Винаги може да има недоволни, но правителството прави всичко възможно да подпомага хората“, допълни Никколова.
 
Българите сами спасихме летния сезон, ще има и ски сезон, каза министърът на туризма.

„Единната система за туристическа информация за първи път дава публичност на статистиката. Тази година имаме посещения на Черноморието на над 900 000 българи. Общо за страната са 2,7 млн. българи, а чужденците са 1.1 млн. Статистиката показа 71% за българите към 29% за чужденците. Имаше спад на чужди туристи на места като Албена, Златни пясъци и Слънчев бряг, но имаше и невиждан бум на туристи по Южното Черноморие като Приморско, Лозенец, Китен, Царево, където се отчита дори ръст от 20%, има и бум на СПА курортите“, посочи тя.

„Аз съм безкомпромисна по отношение на мерките за безопасност и лично проверявам курортните селища и големите градове. Ние българите сами спасихме летния сезон и българите подкрепиха туристическия сектор. Българите харесват нашите курорти“, каза още Николова.

„Много са важни мерките на безопасност и ние сме безкомпромиси. Регионалните здравни власти постоянно проверяват курортите. Ще има ски курорти и ще има ски сезон. Нарушения няма да бъдат толерирани. Тези, които са по-гъвкави, ще оцелеят. Туристите сега търсят по-малки курорти и ние се преориентираме. Очакваме да дойдат туристи от Балканските страни и те ще дойдат през сухопътните граници“, добави тя.

„При хотелите, които бяха в по-голямата леглова база, не отвориха поради това, че си бяха направили сметката с чартърите, които се отмениха. Общата ни стойност на пакета за чартърната програма е около 55 млн. лв., като тя е с тенденция за 2021 – 2022 г. От бея се очаква около 400 000 души туристопоток. Към момента са постъпили и 17 заявления от туроператори по тази мярка“, допълни тя.