България ще се бори за футболния Мондиал 2022 в Катар с Италия, Швейцария, Северна Ирландия и Литва

България ще се изправи срещу Италия, Швейцария, Северна Ирландия и Литва в група С на световните квалификации за Мондиал 2022. Това стана ясно от тегленият в Цюрих жребий.

Нашите национали ще се борят за място на Световното първенство в Катар, което ще се проведе през ноември-декември 2022 година, стартирайки квалификационните си мачове през март и приключвайки през ноември. По-рано през деня стана ясно, че Георги Дерменджиев няма да води „трикольорите“ след изтичането на договора му начело на представителния тим.

Една от най-интригуващите групи събра Хърватия, Словакия, Русия, Словения, Кипър и Малта. Действащият европейски шампион Португалия има за съперници в група А Сърбия, Република Ирландия, Люксембург и Азербайджан, докато световният първенец Франция, който ще защитава титлата си от Русия, ще играе с Украйна, Финландия, Босна и Херцеговина и Казахстан в група D.

Първите десет отбора от всяка група се класират директно за Мондиал 2022, като остават още три квоти от зона Европа. Те ще бъдат решени от десетте втори тима в групите+двата най-високоранкирани, но некласирани победители от групите в Лигата на нациите. Тези 12 отбора ще бъдат разпределени в три отделни потока, като всеки ще играе финал, а победителите ще отидат в Катар след две години.

Ето и всички групи за световните квалификации:

Група А:

Португалия

Сърбия

Република Ирландия

Люксембург

Азербайджан

Група В:

Испания

Швеция

Гърция

Грузия

Косово

Група С:

Италия

Швейцария

Северна Ирландия

България

Литва

Група D:

Франция

Украйна

Финландия

Босна и Херцеговина

Казахстан

Група Е:

Белгия

Уелс

Чехия

Беларус

Естония

Група F:

Дания

Австрия

Шотландия

Израел

Фарьорски острови

Молдова

Група G:

Нидерландия

Турция

Норвегия

Черна гора

Латвия

Гибралтар

Група Н:

Хърватия

Словакия

Русия

Словения

Кипър

Малта

Група I:

Англия

Полша

Унгария

Албания

Андора

Сан Марино

Група J:

Германия

Румъния

Исландия

Северна Македония

Армения

Лихтенщайн. /БГНЕС