България сред 10-те страни в ЕС, отделили средства за научни изследвания за COVID-19

„България е една от 10-те държави членки на ЕС, които успяха да организират и критична маса, и средства – в рамките на 2,4 млн. лв., които да бъдат дадени за тематичен конкурс за изследвания в областта на COVID-19“. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева, предаде БГНЕС.

Проектно финансиране на тематични конкурси бе одобрено от Министерски съвет днес, а чрез Фонд „Научни изследвания“ учени ще разработват методи за превенция и лечение на заболелите от COVID-19, както и прогнозиране, мониторинг и ограничение на разпространението му.

„Много е важно да се чуе, че в тази пандемия, в тази нова световна заплаха, ние ще търсим решение, съвместно с изследователи, учени и иноватори от други държави“, смята зам.-министър Ангелиева. Според нея е напълно реалистично в резултат на тези изследвания български екипи да подпомогнат създаването на ваксина или разработването на лечение на заболяването.

През последните две седмици Изпълнителният съвет на Фонд „Научни изследвания“ подготвя документите за конкурса, съобщи управителят му проф. Георги Вайсилов. Документите вече са изпратени за съгласуване в Министерство на финансите. В рамките на конкурса ще има и обособено тематично направление, свързано със социално-икономическите проблеми, свързани с пандемията.

От името на научната общност председателя на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски оцени инициативата като „навременна и положителна стъпка“ от страна на изпълнителната власт.

„Тази криза показа много ясно необходимостта от лекари, на които сме много благодарни, но и от наличието на научен потенциал на страната“, смята той. Според него това е добър знак за това, че държавата си дава сметка за важността на науката за съвременното развитие на човечеството.