Българска следа в политически скандал в Скопие?

Огромно корупционно разкритие в съдебната система раздира Северна Македония

Западната ни съседка Северна Македония е раздирана от грандиозен скандал в съдебната система, след като италианският вестник „Ла Верита” публикува три записа от аферта „Рекет”, предаде БТА.

Македонският шоумен Боян Йовановски, наричан Боки 13 и бизнесмена Зоран Милески са обвинени от бизнесмена Йордан Камчев в изнудване за 1,5 млн. евро в замяна за освобождаването му от арест, решение за което трябва да подпише ръководителката на Специалната прокуратура в Скопие Катица Янева. „Ла Верита” публикува миналата седмица записи, в които се чува гласът на Янева, която няколко пъти разговаряла с Камчев.

Споменато беше и името на премиера Зоран Заев. Камчев го споменал лично с надеждата премиерът да не се меси в случая му, в записа се чува обаче и:

„Българите да не се месят”

Общо записите са три: в първия има две сцени – броене на пари и слагането им в чанта и как Йовановски и Милески напускат дома на Камчев със същата чанта, информира в. „Дневник”.

Втория запис вече съдържа и гласа на Катица Янева. „Аз съм прекалено ангажирана, затова не я държа редовно под контрол, но тя не може да направи нищо без мене”, се чува да казва Янева, говорейки най-вероятно за прокурор Лиле Стефанова.

В третия запис за Зоран Заев вече се говори кодирано с името ЗЗ, а Йовановски обяснява, че е говорил с него „в понеделник”. Камчев пък допуска, че премиерът на Северна Македония „няма да създава проблеми”.

Българската следа

В своя публикация „Дойче Веле” (Deutsche Welle) твърди, че България се е погрижила за сигурността на Камчев, който пък сам е направил записите, тъй като самият Камчев има български паспорт. Изданието се позовава на свои източници, според които Камчев запознал българския премиер Бойко Борисов със съдържанието на аудио- и видеозаписите и той му осигурил охрана.

От българското МВнР отричат тази информация и съобщават, че Йордан Камчев не е търсил помощ от тях. „Г-н Камчев не е отправял никакво искане към българския министър-председател и към българските власти за каквато и да е защита. Отношенията на приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония не могат да бъдат повлияни от този случай”, е официалната позиция на ведомството.