Български учени изобретиха течен термометър

Течността се намазва върху кожата и при покачване на температурата променя цвета си

Авторите на откритието

Авторите на откритието

Уникален индикатор за измерване на температура представиха в Университета "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас. С него се проследява телесната температура на деца и възрастни, без да се използва устройство - той работи с помощта на термохромен индикатор.

Иновативният продукт вече е вписан в българското патентно ведомство, той резултат на упорита научна работа в условията на публично-частно партньорство.

Ректорът на висшето заведение проф. Магдалена Миткова представи екипа химици и доктори, разработили изделието. Сред тях са зам.-ректорът на университета доц. Светлана Желева, д-р Антон Танев, доц. Ивайло Танков, д-р Анифе Вели и д-р Радослава Николова.

От презентацията на доц. Желева стана ясно, че индикаторът е в състояние да регистрира всякакво възпаление от различен характер в човешкия организъм още при появата му. Термометърът вече се произвежда и се очаква скоро да бъде наличен и в аптечната мрежа.

С качествата му първи се запознаха кметът на Община Бургас Димитър Николов, представители на морската община, РЗИ, големите болнични заведения и други институции и организации на територията на областта.

Термохромният индикатор е с напълно безвреден състав.

Чрез поставяне на еднократна апликация от Термохромния индикатор върху кожата, незабавно и в реално време може да бъде отчетена телесната температура. В момента, в който температурата започне да се повишава, цветът на нанесената апликация се променя, като позволява отчитане с точност от 0,1°С. Температурната стойност се регистрира още преди организмът да реагира чрез други симптоми. /БГНЕС