Българският и чешкият бизнес ще инвестират съвместно в нови пазари

За това са разговаряли външните министри Екатерина Захариева и Томаш Петричек

снимка: пресцентър на МВнР

снимка: пресцентър на МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Чехия Томаш Петричек обсъдиха възможности българският и чешкият бизнес да обединят усилията си като реализират съвместни проекти и инвестиции, включително на нови пазари като Африка.

Двамата разговаряха в Министерството на външните работи, където Екатерина Захариева посрещна Томаш Петричек на първо посещение у нас. Външният ни министър подчерта традиционното приятелство между Чехия и България, които догодина ще отбележат 100 г. от установяване на дипломатически отношения, съобщиха от МВнР.

„Между нас няма открити въпроси. Говорихме как да използваме тази годишнина допълнително да сближим народите и да дадем възможност на бизнеса да реализира общи проекти“, заяви Екатерина Захариева.

Двустранният стокообмен за последните 10 г. се е утроил. За 2018 г. той възлиза на 1,37 млрд евро, но и двете страни бяха единодушни, че има още възможности за развитие на икономическото сътрудничество.

„Обсъдихме и това, че е добре чешкият и българският бизнес да обединят усилия в инвестиции и нови пазари, например Африка. Това е континент, където и България, и Чехия имат традиционно добри връзки“, каза външният ни министър.

Според Томаш Петричек визитата му „е възможност да задълбочим икономическите си връзки, въпреки огромният растеж във взаимната търговия, който отбелязваме“. Чешкият външен министър заяви желание за съвместни инвестиционни проекти с България в областта на туризма, енергетиката, транспорта. Той открои и постиженията на България във високотехнологичната сфера.